Linkovi

Podgorica: Konkurenti i partneri na putu ka Evropskoj uniji


Ekonomska saradnja zemalja jugoistočne Evrope i njihov partnerski odnos uslov su za ekonomski prosperitet i integrisanje u Evropsku uniju, ocijenili su na juče završenom Forumu u Miločeru zvaničnici zemalja regiona.

Na predsjedničkoj sesiji ''Konkurenti i partneri na putu ka EU'' u izvještaju Svetskog ekonomskog foruma o konkurentnosti privreda i država, rečeno je da evropski novo, od zemalja regiona, jedino drži Slovenija. U izvještaju u kojem su posmatrana tržišta radne snage i finansija, razvijenost zdravstva i obrazovanja, kao i efikasnost javnih institucija, Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Makedonija u drugoj su grupi, dok su najlošije rangirani BiH, Albanija i SCG.

Predstavnik Svjetskog ekonomskog foruma Margareta Drženiek rekla je da Jugoistočna Evropa napreduje, uprkos brojnim preprekama.

Izvještaj je sastavljan dok je postojala Državna zajednica, tako da ne postoje zasebni podaci o Crnoj Gori. Prema podacima iz Svjetske liste, u grupi od 117 zemalja, SCG se nalazi na 85. mjestu. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da je i pored toga što je u posljednjih pet godina u državnoj politici dominirala potreba obezbjeđivanja suvereniteta, Crna Gora ostvarila ekonomsku stabilnost.

Predstavnici Bugarske i BiH apelovali su na jačanje regionlne saradnje i potencirali probleme u javnim intitucijama. Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić demantovao je stavove po kojima su zemlje regiona protivnici, a ne saradnici. Predsjednik Slovenije Janez Drnovšek ocijenio je da će zemlje Jugoistočne Evrope samo jačom saradnjom postati članice EU. Lideri su se na završetku Foruma saglasili da su konkurentnost i partnerstvo važni preudlovi za ulazak u EU. Sljedeći Forum biće održan naredne godine, a mjesto susreta biće naknadno određeno.


XS
SM
MD
LG