Linkovi

Hašim Tači protiv unilateralnog proglašenja nezavisnosti Kosova


Predsednik Demokratske partije Kosova i član kosovskog pregovaračkog tima Hašim Tači, razgovarao je u Vašingtonu sa američkim funkcionerima o procesu rešavanja statusa Kosova. U ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, Tači kaže da nije zabrinut zbog toga što je glavni pregovarač Marti Ahtisari odložio prezentaciju svog predloga do okončanja paralmentarnih izbora u Srbiji, jer je – kako kaže - pregovarački proces završen i odluka već donešena:

Tači: Mislim da je odluka o političkom statusu Kosova doneta. Kosovo će biti nezavisno sa punim suverenitetom. Proces pregovora je završen. Mi čekamo na preporuke Martija Ahtisarija i o njima neće biti pregovora, već će samo uslediti konsultacije i nova rezolucija UN, koja će zameniti rezoluciju 1244 i u kojoj će se definisati nezavisnost Kosova sa punim suverenitetom i stolicom u UN.

Činjenicu da su politički čelnici u Beogradu, u više navrata nagovestili da neće prihvatiti kosovsku nezavisnost, da će je – kako je premijer Koštunica rekao tokom poslednje posete Vašingtonu - čak i odbaciti, Tači dovodi u kontekst saglasnosti Srbije sa odlukom međunarodne zajednice:

Tači: Ne bi bio prvi put da se Srbija protivi odlukama medjunarodne zajednice, ali mislim da je to pogrešna percepcija Beograda. Beograd bi trebalo da bude deo ispravne odluke za Kosovo i podrži medjunarodne napore. Nezavisnost je dobra za narod Kosova, stabilnost regiona i samu Srbiju. Kada završimo izgradnju novih država – Srbije, Kosova i Crne Gore kao zasebnih država, možemo reći da je došla nova era za Balkan, era integracije u EU i NATO. Zato u Beogradu vidimo partnera za stabilnost, mir i razvoj u regionu.

Volja međunarodne zajednice, koja je po Tačijevim rečima već odlučila o Kosovskoj nezavisnosti ne refklektuje se, međutim, u saopštenjima Kremlja. Kosovski premijer Agim Čeku će se krajem meseca u Moskvi sastati sa ruskim čelnicima, a lider DPK kaže da očekuje da Rusi u procesu odlučivanja u Savetu bezbednosti imaju konstruktivnu ulogu:

Tači: Mislim da je za naše partnere Ruse i njihovu diplomatiju veoma važno da su deo Kontakt grupe i Rusija, uveren sam, neće biti protiv celog sveta, i neće se suprotstaviti čitavom svetu, Vašingtonu i Briselu, neće izgubiti sve zbog Kosova. Mi razumemo njenu ulogu, ali smo uvereni da će na kraju Rusija biti deo ispravne odluke o političkom statusu Kosova.

Tači za naš program još kaže i da se – imajući u vidu realnost na Kosovu –protivi unilateralnom proglašenju nezavisnosti Kosova:

Tači: Vreme je za stabilnost Kosova, jedinstvo političkog spektra, blisko partnerstvo sa medjunarodnom zajednicom, posebno SAD, i nije vreme za unilateralne poteze. Svi znaju realnost na Kosovu, da su svi stanovnici Kosova za nezavisnost, ali ćemo doneti pravu odluku u pravo vreme na pravom mestu. Kada je pravo vreme – mi ćemo odlučiti – i nadamo se da će ta odluka odmah biti prihvaćena u medjunarodnoj zajednici. Ne mislim da je vreme sada za unilateralne akcije.

XS
SM
MD
LG