Linkovi

Vijetnam domaćin samita lidera 21 zemlje azijsko-pacifičkog regiona


Vrhunac samita biće u nedelju kada će lideri obećati snažnije zalaganje za sporazum o liberalizaciji svetske trgovine. Na dvodnevnom samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje lideri će pokušati da prevaziđu nesuglasice oko poljoprivrednih subvencija i carina.

Najveći pritisak da se uvoji sporazum o globalnoj trgovini dolazi od poslovnih lidera. Više od hiljadu direktora korporacija okupilo se danas u okviru foruma Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje. Predsednik korporacije HSBC, Majkl Smit, ukazao je na sve veće mogućnosti i ekonomske koristi koje pružaju ekonomije zemalja azijsko-pacifičkog regiona.

“Ovo su uzbudljiva vremena u Aziji. Kao što znamo, taj region ekonomski postaje sve jači, predvođen rapidno rastućom Kinom, zatim Indijom, i Japanom koji se ekonomski oporavlja, kao i drugim ekonomijama u usponu, kao što je vijetnamska.”

Na članice Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje otpada oko 50 odsto svetskog bruto nacionalnog proizvoda, sa brzo rastućim privredama, kao što su Kina i Vijetnam, koje beleže ekonomski rast od više od 7 odsto godišnje. Međutim, lideri upozoravaju na izazove sa kojima region se suočava. Bivši predsednik Svetske trgovinske organizacije Supa-čai Panič-pakdi rekao je da azijsko-pacifički region -- koji se proteže od Kine do Čilea --takođe pati od dubokih razlika između bogatih i siromašnih zemalja. On je apelovao na vlade da pristanu na ustupke i smanje carinske barijere da bi uspela takozvana Doha runda, odnosno program Svetske trgovinske organizacije za suzbijanje siromaštva miliona ljudi putem slobodnije trgovine.

“ U ovom momentu, uprkos činjenici da postoji mogućnost da Doha ne uspe, ne verujem da će svetska zajednica, a najmanje zemlje Azijsko-pacifičkog regiona, koje snažno podržavaju intenziviranje trgovinskih odnosa, dozvoliti da Doha runda jednostavno propadne.”

Kineski lider Hu Djintao održao je danas govor poslovnim liderima i obećao da će Kina učiniti sve što može da bi smanjila trgovinske barijere. Kineski lider je obećao da će ubrzati reforme i smanjiti deficit koji Kina ima u trgovini sa zemljama članicama Azijsko-pacifičkog regiona, uključujući SAD. Kineski lider je takođe obećao da će njegova vlada učiniti više na otvaranju kineske privrede za nove strane investicije kao i na zaštiti autorskih prava. Samit zemlja Azijsko-pacifičkog regiona završiće se u nedelju deklaracijom u kojoj će biti uključeno, kako se očekuje, i obećanje lidera da će prevazići zastoj u pregovorima o svetskoj trgovini, kao i predanost borbi protiv terorizma i hvatanje u koštac sa klimatskim promenama, ekološkim pitanjima, i pandemijama, kao što je ptičiji grip.

XS
SM
MD
LG