Linkovi

Balkansko društvo ostaje u čekaonici Partnerstva za mir


Sve su manje šanse da Srbija, BiH i Crna Gora budu pozvane na NATO samitu u Rigi da se pridruže Parterstvu za mir, saopšteno je danas u Briselu, uz pojašnjenje da su medju članicama Saveza sve snažniji glasovi da Parterstvu treba da prethodi ispunjavanje jasnih ranije postavljenih uslova - prije svih, pune saradnje sa Hagom.

Balkansko društvo u čekaonici Parterstva za mir će, po svemu sudeći, morati da čeka na na neku drugu priliku kako bi se pridružilo ovom programu NATOa, potvrdili su diplomatski izvori bliski vojnom

savezu. Oni naglašavaju da, kako se približava samit u Rigi, zakazan za 28. i 29. novembar, tako na snazi dobijaju pozivi da se ne odustaje od uslova - pune saradnje sa Hagom i da, tek nakon što se o tome steknu stvarni dokazi, Savez može da u Partnerstvo pozove Srbiju, BiH i Crnu Goru.

Vjeruje se da će se pitanje prijema balkanskih država riješiti u paketu, te su zato diskusije fokusirane na najkrupniji slučaj- Srbiju i Ratka Mladića, koji, i pored obećanja Beograda, još nije lociran, uhapšen i prebačen i Hag.

Portparol NATO, Džejms Aparturai kaže:

"Razumijete našu poziciju. Naravno da se stalno odvija diskusija ovdje o tome kako približiti Srbiju NATO-u. Svi mi to želimo ali politička prepreka i dalje postoji i mi je moramo prevazići. Ukoliko se desi promjena u NATO politici, vi ćete to prvi saznati".

I kada je u pitanju BiH, podsjeća se na neriješeno pitanje Radovana Karadžića i činjenicu da glavna haška tužiteljica, Karla del Ponte nije saopštila da zemlja u potpunosti saradjuje i tako ispunjava traženi uslov.

U svakom slučaju, aktuelna klima je da ključne NATO članice ne pristaju da problem riješe "uslovnim" prijemom, insistirajući na ranije postavljenim uslovima - punoj saradnji sa Hagom, koja bi otvorila prostor za atlantske integracije.

Predstojeći izbori u Srbiji i aktuelni proces rješavanja kosovske budućnosti su medju razlozima zašto su najkrupnije medju članicama Alijanse protiv skorog poziva Beogradu da se pridruži Parterstvu.

Izvori bliski NATO su uvjereni da se eventualno propustena šansa u Rigi može nadoknaditi- poziv za prijem u Parterstvo može da uslijedi na bilo kojem okupljanju Stalog NATO savjeta, dok bi se stvarna šansa za punopravno članstvo država regiona mogla ukazati 2009. godine, kada NATO proslavlja 60 godina postojanja.

XS
SM
MD
LG