Linkovi

Tadić: Kosovo u ovom trenutku bliže nezavisnosti


Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je Kosovo u ovom trenutku bliže nezavisnosti nego suštinskoj autonomiji.

U tu poziciju, rekao je Tadić, Kosovo je došlo posle poznatih događaja krajem devedesetih godina i Vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova. Mi Kosovo sada praktično izvlačimo iz nezavisnosti u koju ga je gurnula miloševićevsko-radikalska vlast, izjavio je predsednik Tadić i dodao da ukoliko Kosovo postane nezavisno, Srbija će nastaviti da brani svoje interese diplomatskim i pravnim sredstvima, ali neće voditi rat.

I šef švedske diplomatije Karl Bilt izjavio je posle razgovora sa srpskim šefom diplomatije Vukom Draškovićem da je Kosovo Milošević predao Ujedinjenim nacijama i da će od njih zavisiti konaćan status te pokrajine i izrazio nadu da kosovsko pitanje neće Srbiju povući nadole. Srbija treba da krene napred i pridružzi se ostalim evropskim zemljama, rekao je Karl Bilt.

Ministar Drašković upozorio je da bi eventualno proglašenje nezavisnosti Kosova izazvalo osećaj nacionalne uvređenosti i poniženja u Srbiji, da bi bilo teško na takvom osećanju graditi evroentuzijazam i da bi zbog toga Srbioja mogla da postane faktor nestabilnosti u regionu.

Premijer Vojislav Koštunica rekao je u razgovoru sa šefom švedske diplomatije Karlom Biltom da rešenje za budući status Kosova mora da bude jednoglasno podržano od svih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG