Linkovi

Dobrosusjedski odnosi značajni za evroatlansku integraciju regiona


Razvijeni dobrosusjedski odnosi Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine značajni su za te države, razvoj regiona i napredak u evro-atlanskim integracijama.

To su u zajedničkoj izjavi, usvojenoj danas na 14. sesiji Igmanske inicijative u Pržnu, ocijenili predsjednici Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine Filip Vujanović, Boris Tadić, Stjepan Mesić i predsjednik Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Oni su najavili da će nastaviti predano i odgovorno da djeluju na suočavanju sa istinom o događajima iz prošlosti. “Radićemo na prenošenju istine mladim generacijama kako bi se mogli u potpunosti i bez takvih hipoteka okrenuti onome što je pred nama”.

Predsjednici navode da će ubrzano stvarati uslove za povratak izbjeglih i prognanih, koji to žele, njihovu ekonomsku i socijalnu sigurnost ostanka i reintegracije, u čemu očekuju kontinuiranu podršku međunarodne zajednice.

“Nećemo dozvoliti da pojedinci ili institucije na nižim nivoima, aktivno ili pasivno, potkopavaju izraženu političku volju na najvišem nivou da se izbjegli i prognani vrate”, kaže se u izjavi.

Oni su kazali da će raditi na stvaranju uslova u kojima će nacionalne zajednice i manjine moći nesmetano afirmisati i njegovati nacionalne i kulturne osobenosti i biti integralni dio društva i države u kojoj žive.

”Obogaćujući materijalnu i duhovnu kulturu zemlje i doprinoseći građenju mostova povjerenja, saradnje i prijateljstva između naroda, zajednica i država, političku i društvenu stabilnost svake države i ovog dijela Evrope”, navodi se u izjavi.

Predsjednici tvrde da će uspostaviti punu i permanentnu saradnju, na svim nivoima, i ostvariti zajedničko djelovanja u cilju suzbijanja svih oblika organizovanog kriminala i terorizma, uz saradnju sa relevantnim međunarodnim organizacijama.

“Podsticaćemo jačanje kapaciteta naših država i usaglašavanje sa zakonodavstvom, praksom i organima Evropske unije i drugih institucija u toj oblasti”, navodi se u izjavi.

Vujanović, Tadić, Mesić i Radmanović su saopštili da će podržati rad Haškog suda, sa ciljem da se optuženi privedu pravdi i individualizuju krivice za počinjene ratne zločine.

“Osiguraćemo uslove i podršku za efikasno i pravedno procesuiranje i suđenja za ratne zločine pred domaćim sudovima”, kaže se u izjavi predsjednika.

Oni ističu da će se angažovati na uklonjanju svih barijera za slobodno kretanje ljudi i dobara između Crne Gore, Srbije, Hrvatske i BiH, kako bi se stalno unapređivali saobraćajni i drugi uslovi.

“Sve to da bi se učinio postojanim režim bezviznog prelaska granica građana naše četiri države, ali i prema drugim zemljama Evrope i svijeta, što će zavisiti i od našeg približavanja EU”, naveli su oni.

Predsjednici su najavili i da će doprinositi rješavanju preostalih otvorenih problema koji opterećuju bilateralne odnose ili region kao cjelinu, uz punu saradnju sa EU i drugim međunarodnim činiocima.

“Afirmišući dijalog i dogovor kao jedine metode toga rješavanja, duboko svjesni da samo takav pristup otvara perspektive razvoja i integracija u šire evro-atlanske procese”, zaključuje se u izjavi.

Tadić nije prisustvovao skupu u Pržnu zbog, kako je saopšteno, obaveza, ali je ranije potpisao zajedničku predsjedničku izjavu.

XS
SM
MD
LG