Linkovi

Zemlje u razvoju hendikepirane nedostatkom brzog interneta


Najnoviji izveštaj jedne agencije Ujedinjenih nacija ukazuje da su zemlje u razvoju, koje nemaju brzi pristup internetu, hendikepirane u konkurenciji sa biznisima u industrijski razvijenim zemljama. Konferencija Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD) upravo je objavila svoj ekonomski izveštaj za 2006. godinu i, kako iz Ženeve izveštava Liza Šlajn, u njemu se kaže da pristup broadband internetu predstavlja novi veliki, informativni i tehnološki, jaz između bogatih i siromašnih zemalja.

Izveštaj ukazuje da zemlje u razvoju polako pristižu industrijski razvijene zemlje po broju internet korisnika. Primera radi, 2000. godine zemlje u razvoju i one u tranziciji, činile su svega 27 odsto svetskih internet korisnika. Ta brojka je prošle godine iznosila 48 procenata i to je dobra vest. Loša vest je da digitalni jaz između bogatih i siromašnih zemalja i dalje postoji. Ženevjev Fero, šef IT (aj-ti) odseka UNKTAD-a, kaže da je pristup brzom internetu u zemljama u razvoju generalno nizak i da svega nekoliko država, poput Južne Koreje i Južne Afrike - imaju veliki broj Internet korisnika.

«Otprilike u jednoj trećini zemalja u razvoju, stopa pristupa brzom internetu i dalje je manja od pet odsto. Tačno je da Afrika ima najbrži rast, s obzirom da mnoge zemlje počinju na vrlo niskom nivou. Međutim, ona takođe ima i najnižu stopu pristupa broadband-u».

Izveštaj otkriva još veću digitalnu razliku između severa i juga, kada je reč o broju preduzeća, koja imaju pristup mrežama brzog interneta. Prošle godine, čak 63 odsto biznisa u Evropskoj uniji bili su prikačeni na brzi internet, dok je u mnogim zemljama u razvoju, nivo pristupa bio ispod jednog procenta. Fero kaže da je brzi Internet apsolutno ključan i dodaje da je u ovakvom svetu globalizacije, jako teško poslovati bez njega.

«Brzi internet se rapidno širi u razvijenim zemljama, dok u zemljama u razvoju, na mnogim mestima i dalje preovlađuje dial-up, telefonski pristup internetu. Stoga, naravno da postoje posledice, kada se radi o integraciji interent biznisa iz tih zemalja u svetsku internet ekonomiju»

Mobilna telefonija je jedina tehnologija u kojoj su siromašne zemlje ispred bogatih. Prema izveštaju agencije UN-a, zemlje u razvoju prestigle su razvijene zemlje, po broju korisnika mobilne telefonije, ali čak i na tom polju, stopa pristupa veoma varira. Izveštaj ukazuje da je u nekim zemljama upotreba mobilnih telefona ispod 10 odsto.

XS
SM
MD
LG