Linkovi

Predsednik SAD u Singapuru obećao nastavak američkog angažmana u Aziji


Predsednik SAD Džordž Buš govorio je na Singapurskom univerzitetu o modalitetima američko-azijske saradnje u borbi protiv terorizma, siromaštva i zaraza, kakva je ptičiji grip.

“U ovom novom stoleću, Amerika će ostati angažovana u Aziji, jer naši interesi zavise od širenja slobode i razvoja u ovom regionu», kazao je Buš.

Američki predsednik je pozvao regionalne lidere da ozbiljno razmotre uspostavu slobodne trgovinske zone, koja bi uključila svih 21 zemlju, članicu Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma. Slobodna trgovina će, kazao je Buš, povećati ekonomski rast i razvojne šanse regije.

Predsednik Buš od azijskih lidera očekuje i da pomognu da se zaustavljeni globalni pregovori o slobodnoj trgovini ponovo pokrenu.

Buš ovom prilikom nije govorio o izbornom porazu i činjenici da se jedan broj Demokrata koji u januaru preuzimaju kontrolu nad zakonodavnom vlašću protivi njegovoj trgovinskoj politici. Govorio je uopšteno o opzociji slobodnoj trgovini, rekavši da oponenti apsolutno greše.

“Čujemo glasove koji pozivaju na izolaciju od sveta. Izazovi izolacionizma i protekcionizma su stari i Amerika ih mora odbaciti”, kazao je Buš.

Govoreći o bezbednosnim izazovima, Buš je kazao kako je najveća pretnja regionu - moguća proliferacija oružja za masovno uništenje iz Severne Koreje.

Buš je, međutim, pozdravio odluku Pjongjanga da se vrati multilateralnim pregovorima o svom kontroverznom nuklearnom programu.

“Pjongjang mora da pokaže da je ozbiljan u nameri da ispuni obaveze iz Sporazuma koji je potpisan 2005. godine, u kome se obavezao da će, u zamenu za bezbednosne garancije i druge povlastice, odustati od nuklearnih ambicija”, rekao je Buš.

O procesu pregovora o severnokorejskom nuklearnom arsenalu američki predsednik bi u Hanoju trebalo da razgovara sa liderima Južne Koreje, Japana, Kine i Rusije – država koje pored SAD i Severne Koreje učestvuju u multilateralnim pregovorima.

Pre obraćanja na Singapurskom univerzitetu, Buš je "o širokom spektru pitanja" razgovarao i sa singapureskim premijerom Lijem Hsjenom Lungom. Sagovornici su se, saopšteno je, saglasili da zajedno promovišu slobodnu trgovinu.

Predsednik Buš je inače u Singapuru počeo azijsku turneju, tokom koje će još obići Vijetnam i Indoneziju. Predsednik će u petak u Hanoju, prisustvovati samitu APEC-a.

Za ponedeljak su najavljeni njegovi razgovori sa indonežanskim kolegom po funkciji Susilom Bambangom Judhojonom. Povratak u Vašington predviđa se za utorak, s tim što će se predsednik SAD zaustaviti na Havajima, gde će obići američke vojnike stacionirane na tom ostrvu.

Predsednik Buš se u sredu u Moskvi sastao i sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Dvojica lidera su nakon neformalnog razgovora, uz ručak na aerodromu Vnukovo, izrazila spremnost da u Hanoju, na marginama samita APEC-a, potpišu protokol koji bi trebalo da omogući ulazak Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju.

XS
SM
MD
LG