Linkovi

General Abizaid tvrdi da je u Iraku razmešteno dovoljno američkih vojnika


Glavni američki komandant na Bliskom istoku, general Džon Abizaid, kaže da sada nije vreme za značajniju promenu broja američkih borbenih trupa u Iraku, ali da bi moglo da dodje do povećanja broja vojnih instruktora koji obučavaju iračke vojnike. Tokom pretresa u američkom Senatu, general Abizaid se takodje založio za to da iračka vlada što pre raspusti sektaške milicije. Izveštava novinar Glasa Amerike, Al Pesin.

General Abizaid rekao je članovima senatskog Odbora za oružane snage da se pre nekoliko dana sastao sa najvišim američkim komandantima u Iraku i da su se svi složili da im nisu potrebna pojačanja:

”Rekao sam: kakvo je vaše profesionalno mišljenje, da li bi veći broj američkih vojnika značajno doprineo našoj sposobnosti da postignemo uspeh u Iraku? Svi su mi rekli ne, a razlog je taj što žele da Iračani učine više.“

Prema njegovim rečima, kada bi broj američkih vojnika bio veći, Iračani bi se više oslanjali na njih da se bore sa pobunjenicima i milicijama. General Abizaid je dodao da i američki i irački funkcioneri žele da iračke snage što pre preuzmu veću odgovornost za čuvanje bezbednosti. On je tekodje odbacio pozive nekih senatora da se odredi redosled povlačenja američkih trupa:

”U ovoj fazi kampanje potrebna nam je fleksibilnost u rukovodjenju našim snagama i u učestvovanju u upravljanju iračkim snagama. Ograničenja na broj vojnika i specifični redosledi ograničavaju tu fleksibilnost.“

Za razliku od Bušove administracije, general Abizaid je rekao jednom od senatora da je neposredno posle invazije na Irak broj američkih vojnika u toj zemlji trebalo da bude veći i da bi to sprečilo nastanak sadašnje situacije. General je takodje izjavio da je od ključne važnosti da veći broj iračkih jedinica što pre preuzme vodeću ulogu.

U tu svrhu on je rekao da će povećati broja američkih vojnih instruktora u iračkim jedinicama i pozvao iračkog premijera Nurija al-Malikija da prikaže poverenje u sposobnost iračkih vojnika:

”Potrebno je da im njihova sopstvena vlada pruži podršku. Vlada ne bi trebalo da podržava sektaške milicije već da te milicije raspusti.“

Američki general je dodao da je nivo nasilja u Iraku nešto opao posle završetka ramazana, ali da u oblasti bezbednosti nije došlo do preokreta i da je ostalo još mnogo teških poslova, naročito za iračku vladu i snage bezbednosti.

XS
SM
MD
LG