Linkovi

Demokrate definišu svoje spoljnopolitičke prioritete


Posle proslave izborne pobede prošle nedelje demokrate su spremne da prionu na posao, posebno kada se radiu o ratu u Iraku. Vodeće demokrate, uključujući i senatora Karla Levina, verovatno budućeg predsedavajućeg senatskog odbora za oružane snage, pozvali su na fazno povlačenje američkih snaga iz Iraka

Nadam se da ćemo moći da postignemo dvostranačku saglasnost u Senatu i u Predstavničkom domu i da izvršimo pritisak na administraciju da počna sa faznim perasporedjivanjem američkih snaga u roku od četiri do šest meseci nakon što predsednik saopšti tu odluku,” kaže senator Levin.

Ipak, za sada je neizvesno da li će biti moguće formulisati dvostranačkju spoljnu politiku. Dvostranačka saradnja u spoljnoj politici postojala je u prvim decenijama Hladnog rata kada su demokrate i republikanci bili jedinstveni u stavu da treba sprečiti širenje sovjetskog komunizma.

Rat u Iraku nije doveo do takve saglasnosti. Medjutim, na skupovima održanim proteklih dana u Vašingtonu, poput ovog koji je organizovala nevladina organizacija. “Gradjani za globalna rešenja”, govornici su izrazili nadu da bi pobeda demokrata mogla da dovede do nove dvostranačke spoljne politike. Lorens Korb, svojevremeno zvaničnik u administraciji predsednika Ronalda Regana, smatra da će to zavisiti uglavnom od predsednika Buša.

Kongres će svakako igrati izvesnu ulogu, ali podsticaj za dvostranačku saradnju mora da potekne od administarcije. Predsednik je komandant oružanih snaga i ima največi uticaj u formulisanju spoljne politike. Jedino onda kada je predsednik spreman na dvostranačku saradnju zato što je to u njegovom interesu, zato što brine za svoje mesto u istoriji, ili iz bilo kog drugog razloga, takva saradnja može da se ostvari,” kaže Korb.

Politika prema otpadničkim državama, poput Severne Koreje ili Irana, takodje može da bude oblast u kojoj će demokrate zahtevati promene. Demokratski kongresmen Tom Lentos, verovatni predsedavajući odbora Predstavničkog doma za medjunarodne odnose, snažno se zalaže za dijalog sa državama sa čijom politikom se SAD ne slažu. Uticajne demokrate, poput kongresmena Džima Mekgaverna, smatraju da bi SAD trebalo da otvore dijalog sa protivnicima poput Irana.

Mislim da nema ništa loše u tome da se razgovara. Čuo sam od nekih ljudi da ne možemo da razgovaramo sa Iranom zato što je naš protivnik, ili sa Libijom. Medjutim, ponekad je važnije da se razgovara sa protivnicima nego sa prijateljima,” kaže kongresmen Mekgavern.

Napredak u razgovorima o svetskoj trgovini mogao bi da bude teži sa demokratskim Kongresom, pošto se mnoge demokrate protive sporazumima o slobodnoj trgovini. Lorens Korb smatra da Kongres u novom sazivu neće produžiti specijalno ovlašćenje predsednika za ubrzanu proceduru zaključenja spoljnotrgovinskih sporazuma.

Oni sugrno neće obnovti specijalno ovlašćenje predsednika u domenu spoljne trgovine i stoga će zaključenje bilo kakivh novih trgovinskih sporazuma u poslednje dve godine njegovog mandata biti veoma teško,” kaže Korb.

Ipak, rat u Iraku biće pitanje koje če dominirati spoljnopoltičkom debatom u SAD. Trenutno svi očekuju izveštaj dvostranačke Studijske grupe za Irak, koja bi trebalo da ponudi alterantivne za američku politiku u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG