Linkovi

U Beogradu pozdravljaju evropski stav o budućnosti Kosova


U Beogradu se očekuje i pozdravlja podrška zemalja Evropske unije u rešavanju konačnog statusa Kosova.

Premijer Vojislav Koštunica izjavio je da je politika njegove vlade principijelna i da se pravnim nasiljem ne može kršiti međunarodno pravo i povelja Ujedinjenih nacija. Vlasti u Beogradu visoko cene zalaganje sve većeg broja država da se mora poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Srbije jer bi svako drugo rešenje destabilizovalo region, rekao je srpski premijer.

I predsednica Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković Ivić smatra da vlasti u Beogradu mogu da budu zadovoljne reakcijom pojedinih zemalja koje se protive nezavisnosti kao rešenju za status Kosova i dodala da su zemlje Evropske unije počele da uviđaju da je Kosovo presedan na osnovu koga će se na isti način rešavati svi, više-manje zamrznuti konflikti.

Savetnik srpskog pregovaračkog tima za status Kosova Tomas Flajner ocenio je da će odlaganje predstavljanja plana specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija biti prilika za nastavak pregovora Beograda i Prištine i istakao da niko treći ne može biti u stanju da nametne trajno i kvalitetno rešenje za status Kosova.

A predsednik srpsko-američkog centra Svetozar Stojanović predložio je da se, po ugledu na studijsku grupu za Irak, osnuje i grupa za rešavanje albansko-srpskog spora koja bi posle razgovora u regionu, Kontakt grupi i Evropskoj uniji svoje zaključke prosledila američkoj administraciji.

XS
SM
MD
LG