Linkovi

U čemu je tajna dugog i zdravog života?


Eliksir mladosti još nije pronadjen, ali u studiji, objavljenoj u časopisu američkog lekarskog udruženja, kaže se da je mladost moguće produžiti ako čovek ostane u dobroj fizičkoj kondiciji i aktivan.

Po svemu sudeći, može se učiniti mnogo toga da čovek i u starosti bude zdrav.”

Lekar Bredli Vilkoks iz Pacifičkog zdravstveno-istraživačkog instituta u Honolulu, na Havajima, potvrdio je tu procenu, nakon što su on i njegove kolege proučile zdravstvene podatke oko šest hiljada američkih muškaraca japanskog poreka. Činjenice o zdrvstevnom stanju tih ljudi beležene su čitavih 40 godina, počevši od njihovog srednjeg doba. Istraživači su ocenjivali njihove biološke karakteristike, stilove života i sociljani milje.

Devet faktora rizika ukazuje na to ko će u zdravlju doživeti starost - i to ne da li će doživeti 75 godina, već i 90 godina.“

Najduže su živeli i bili zdravi oni koji su imali sledećih devet faktora: nisu bili gojazni, imali su nizak krvni pritisak, nizak nivo šećera u krvi, i nizak nivo lošeg holesterola. Pili su umerene količine alkohola i nisu pušili. Takodje, svi su bili , viosko obrzovani i oženjeni.

Ako se to podudara sa vašom situacijom, kaže doktor Vilkoks, možete da očekujete da ćete u zdravlju dočekati 80-te godine.

Ako izbegavate tih devet faktora rizika imate više od 60 osto mogućnosti da u osamdesetim godinama budete zdravi. Ali ako imate šest ili više od njih, onda imate manje od 10 odsto šansi da doživite srednje osamdesete godine.”

Doktor Vilkoks smatra da je održavanje zdravlja u poznim godinama posebno važno pošto je stopa rasta broja stanovnika starijih od 85 godina najveća u industrijski razvijenim zemljama, a ta grupa najviše opterećuje budžet zdravstvenog osiguranja.

Iza njih je generacija bejbi bumera, osoba rodjenih izmedju 1946. do 1964. godine, koje bi mogle da značajno opterete zdravstveni sistem, ako ne ostanu zdrave u procesu starenja. Kako kaže doktor Vilkoks, generacija bejbi bumera je sve starija i potebno joj je više informacija o tome kako da bude zdrava u poznim godinama.

XS
SM
MD
LG