Linkovi

Sinemanija: Pet najboljih satiričnih komedija


Na petom mestu je film “Material Girls”. Zvezde ove satirične komedije su sestre Hilari i Hejli Daf kao Eva i Tenzi Marketa – naslednice multimilionerske kozmetičke kompanije. Kao lica svoje kozmetičke kuće, sestre postaju najpopularnije devojke trenutka u Los Andjelesu. Medjutim, posle poslovne afere u vezi sa njihovom kompanijom, devojke iz velikog luksuza upadaju u siromaštvo. Medjutim, one odbijaju da se predaju bez borbe. Dok nastoje da skinu ljagu sa porodičnog imena, sestre otkrivaju da možete živeti lep život a da pri tom niste bogataš. Hejli i Hilari su saradjivale na muzičkim projektima i ranije, ali je “Material Girls” prvi put da su sestre vidjene zajedno i na velikom platnu. Film je reklamiran kao komedija koja vas vodi od kraljevica do prosjaka i nazad, a scenario je prvobitno bio zasnovan na dve druge stvarne i slavne devojke. Ovaj satirični pogled na život na crvenom tepihu dospeo je na peto mesto naše liste.

Na četvrtom mestu se nalazi komedija smeštena u svet gimanstičara – Stick It.

Film je priča o buntovnoj tinejdžerki Hejli Grejem, talentovanoj 17-godišnjakinji koja je posle sukoba sa zakonom primorana da se vrati svetu gimnastike koji karakterišu stroga pravila. Film je satira kompetitivnog sveta gimnastičara dok istovremeno odaje priznanje disciplini neophodnoj za uspeh u tom sportu.

Zato je film Stick It zauzeo četvrto mesto najboljih savremenih satiričnih komedija.

Na trećoj poziciji je komedija “Američki snovi” (“American Dreamz”), satirični pogled na američku politiku i šou biznis, koji istražuje ulogu snova I ambicije u američkoj kulturi. U filmu, Amerikanci prosto luduju za šou programom čiji je domaćin cinični Martin Tvid, koga glumi Hju Grant. Kada dvoje mladih stiže u finale takmičenja American Dreamz – u kome će jedan od sudija biti lično predsednik SAD – nezaboravna dešavanja su zagarantovana. Film je pun asocijacija i parodija na aktuelna dešavanja, zbog čega je zaslužio treće mesto Sinemanija liste.

Na drugom mestu je komedija strogo za odrasle “Smrt Smučiju” “Death to Smoochy”. U ovom filmu, Robin Vilijams glumi Rendolfa Smajlija. Kada ga uhvate kako prima mito, on gubi posao u najgledanijem šou programu na televiziji za decu. Njegova TV mreža očajnički traži zamenu besprekorno čiste biografije i angažuje Šeldona Moupsa, koga glumi Edvard Norton. On je siromašni umetnik koji nastupa na ulicama preobučen u džinovskog nosoroga po imenu Smuči. Uskoro, Smuči postaje najveći hit na dečijoj televiziji, i uprkos njegovoj nameri da čini dobra dela, sve u skladu sa zakonom, uskoro najljigaviji likovi koje možete zamisliti stupaju na scenu kako bi se ogrebali o deo zarade. Iako je smešten u svet dečije televizije, film “Death to Smoochie” nije prikladan za decu. Ova crna komedija zauzela je drugo mesto naše liste.

A na poziciji broj jedan, po oceni kritičara Sinemanije najbolja satirična komedija je “Thank you for smoking” ili “Hvala što pušite”. Priča o američkoj duvanskoj industriji, ali bi isto tako mogao da bude posvećen oružju, nafti ili alkoholu. Svesno licemernim tonom, 'Hvala što pušite” ilustruje krah velikih kompanija i njihov razoran uticaj na ljude i zajednice. Film jasno sarkastične note može se pohvaliti i zvezdama sa holivudske A liste. Ova oštroumna duhovita priča nudi zabavan pogled na svet marketinga i odnosa s javnošću. 'Thank You For Smoking' analizira čitav proces PR-a a u isto vreme otkriva loše navike moćnih kompanija. Time je ovo ostvarenje zaslužilo prvo mesto naše top liste satiričnih komedija.


XS
SM
MD
LG