Linkovi

Birači u Mizuriju odobrili istraživanje embrionalnih matičnih ćelija


Birači u Mizuriju bili su gotovo ravnopravno podeljeni o pitanju istraživanja matičnih ćelija ali je ustavni amandamn ipak usvojen sa 51 prema 49 odsto glasova.

Ova mera otvoriće put za istraživanja tokom kojih će ljudski embrioni biti klonirani, nakon čega će matične čelije biti uklonjene iz njih. Iz matičnih čelija uzgajaće se tkivo koje će biti korišćeno u istraživanju i potrazi za tretmanima oboljenja poput dijabetesa i Parkinsonove bolesti. Verske grupe se žestoko protive ovom vidu istraživanja, tvrdeći da se njime uništavaju ljudski životi. Medjutim, koalicija medicinskih grupa i aktivista za izlečenje pojedinih danas neizlečivih bolesti podržala je ovu meru. Genetičar Sol Honigberg, sa univerziteta Mizurija, kaže da su strahovanja da će istraživanja matičnih ćelija dovesti do kloniranja ljudskih bića - bez osnova.

“Niko u Mizuriju nije zainteresovan za kloniranje ljudskih bića. Ono što motiviše naučnike, i to ne naučnike iz filmova o Frankeštajnu, je da otkriju kako sve funkcioniše i da se pomogne ljudima koji imaju ozbiljne zdravstvene probleme.“

Amandman su podržale i istraživačke institucije i poslovne korporacije koje veruju da će istraživanje matičnih ćelija doneti milione dolara u investicijama u Mizuri. Evo šta o tome kaže gradonačelnik mesta Li’z Samit, Karen Meserli.

“Efekti u pogledu ekonomskog razvoja biće veoma snažni. Zaista nam je drago da smo kao država i kao skup lokalnih zajednica usvojili ovu meru.”

Ovim ustavnim amandmanom Mizuri je postao tek druga savezna država u Americi, posle Kalifornije, koja je odobrila istraživanje embrionalnih matičnih ćelija.

XS
SM
MD
LG