Linkovi

Visoke cene nafte mogle bi da ugroze ekonomije pojedinih zemalja


Američki sekretar za energetiku, Samjuel Bodman, upozorio je da bi visoke cene nafte mogle da ugroze ekonomije pojedinih zemalja, posebno zemalja u razvoju. Bodman je naveo da bi one takodje mogle da uspore rast poslovnih kompanija i da otežaju nastojanja da se pruži zdravstvena zaštita siromašnima.

U izlaganju uoči godišnje konferencije Bliskoistočnog instituta u Vašingtonu sekretar Bodman je naveo da se očekuje da će svetska potražnja za energijom naglo porasti tokom narednih 25 godina.

“Uprava za energetske informacije procenjuje da će do 2030. godine potražnja za energijom u svetu porasti za preko 70 odsto. Najveći porast potreba za energijom očekuje se u azijskim zemljama u razvoju, uključujući Kinu i Indiju, gde će se ona tokom narednih 25 godina utrostručiti.”

Bodman je ukazao da bi, mada se sa zabrinutošću prati mogući uticaj cena energije na američke porodice i poslovne kompanije, njihove posledice u zemljama u razvoju mogle da budu katastrofalne.

“Nije preterana tvrdnja da bi visoke cene nafte mogle bukvalno da unište ekonomije nekih zemalja. One mogu da ograniče razvoj, zaustave rast biznisa i što je još gore, spreče poboljšanja u zdravstvenoj zaštiti i socijalnim beneficajama mnogih ljudi širom sveta.”

Sekretar za energetiku je apelovao na zemlje proizvodjače nafte da ne smanjuju proizvodnju u pokušaju da ostvare porast cena, dodavši da je izuzetno važno da se omogući da tržište nafte funkcioniše na predvidljiv i transparentan način. Bodman nije specifično pomenuo zemlje OPEK-a, ali je naftni kartel prošlog meseca doneo oduku da smanji proizvodnju za million i 200 hiljada barela dnevno u pokušaju da zaustavi pad cena nafte. Bodman je dodao da bi zemlje širom sveta trebalo u većoj meri da finansiraju alternativne izvore energije, poput etanola, solarne i energije vetra. On je takodje pozvao zemlje da ulože više u obrazovanje naučnika i inženjera koji bi mogli da omoguće praktičnu primenu alternativnih izvora energije.

XS
SM
MD
LG