Linkovi

Buš će se tokom posete Aziji fokusirati na trgovinu i terorizam


Predsednik Buš ove nedelje putuje u Aziju gde će sa drugim liderima Pacifičkog basena diskutovati o trgovini i terorizmu. Predsednik će posetiti Singapur, Indoneziju i Vijetnam, gde će prisustvovati Forumu za azijsko-pacifičku ekonomsku saradnju.

Ovo će biti predsednikova druga poseta Singapuru i Indoneziji i prva poseta Vijetnamu. Savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući, Stiven Hedli, kaže da će predsednik Buš imati prepun dnevni red.

”Poseta Aziji će predsedniku omogućiti da unapredi interese američkog naroda sklapanjem partnerstva sa azijskim zemljama i radom na izazovima sa kojima smo suočeni, poput terorizma i bolesti. On će nastojati da osigura da američki radnici i poslovne firme steknu priliku da iskoriste prednosti jednog od ekonomski najnaprednijih regiona u svetu.“

Nakon dugog leta i sletanja u Moskvu radi punjenja aviona gorivom, gde će se na kratko sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, predsednik Buš će doputovati u četvrtak pre podne u Singapur. Stiven Hedli kaže da će tokom posete Singapuru, predsednik održati govor sa ciljem da uspostavi ton čitavoj poseti, u kojem će naglasiti načine na koje Sjedinjene Države i azijske zemlje mogu da saradjuju na rešavanju teških izazova.

”Reč je o radu Sjedinjenih Država na rešavanju regiobalnih pitanja u Aziji, ali je zapravo sve više reč o saradnji Sjedinjenih Država i njihovih azijskih partnera na rešavanju tih pitanja u globalnom smislu. Predsednik će izneti svoju viziju izgradnje mirnih i naprednih društava u Aziji koja bi bila u stanju da se hvataju u koštac sa brojnim izazovima.“

Bušov savetnik za nacionalnu bezbednost je rekao da će predsednik Buš na samitu APEC-a, u Vijetnamu, i na zvaničnim sastancima sa vijetnamskim funkcionerima, govoriti o ekonomskim izazovima i dinamici promene. Do ove posete dolazi samo nekoliko dana pošto je Vijetnam saznao da će biti primljen u Svetsku trgovinsku organizaciju, pa će predsednik, prema očekivanjima, naglasiti potrebu za većim ekonomskim reformama i trgovinskom liberalizacijom. Stiven Hedli je rekao da će lideri APEC-a, na marginama samita, verovatno diskutovati o regionalnim bezbednosnim pitanjima, - najviše o nuklearnim ambicijama Severne Koreje. Hedli nije skrivao da će predsednik pokrenuti i pitanje opasnosti od terorizma.

”Predsednik će ponovo potrvrditi centralnu važnost slobode u Aziji, nastaviti da ohrabruje nastojanja u ratu protiv terorizma i preneti svoju viziju pametnog razvoja, zasnovanog na milenijumskom principu dobrog upravljanja, investiranja u gradjane i ekonomske slobode.“

Mere bezbednosti biće veoma stroge tokom predsednikove posete, posebno u Indoneziji. U subotu je u jednom američkom restoranu brze hrane u Džakarti, eksplodriala bomba, ranivši jednu osobu. Na pitanje o tom incidentu, funkcioneri Bele kuće su samo rekli da predsednik dolazi na poziv vlade Indonezije i da njegova poseta neće biti otkazana.

XS
SM
MD
LG