Linkovi

Finsko predsedništvo naglašava važnost približavanja Beograda i EU


Finsko predsedništvo je ovih dana na adrese evropskih članica uputilo pismo u kojem su pobrojani evropski priorteti kada je u pitanju Srbija. Neslužbeni dokumenat je neka vrsta radnog materijala u diskusijama o Srbiji, a podvlači važnost angažovanja na približavanju Beograda Uniji.

Dokument finskog predsedništva, kakav se našao na stolu svih predstavnika evropskih članica, objedinjuje stavove Brisela o tome koliko je značajan jasan evropski angažman u Srbiji i podrška zemlji u ovom trenutku za koji se ocenjuje da je za Beograd pun izazova. Od procesa određivanja budućnosti Kosova, do skorih izbora i tražene pune saradnje sa Hagom.

Što se Evrope tiče, ukazuje finski papir, njen nedvosmisleni interes je da podrži Srbiju u prevazilaženju postojećih problema i potom iskoristi svoj značajni potencijal u približavanju evropskim strukturama. Međutim, ukazuje se da najveći deo posla leži na Beogradu- reč je o realizaciji reformi i ispunjavanju postavljenih obaveza na kojima će Brisel i dalje insistirati jer, povlači se, evropska budućnost kao i uslovi moraju da ostanu jasna i nepromenjiva stavka odnosa sa Srbijom.

U međuvremenu, Evropljani će da nastave sa ukazivanjem kakve se perspektive otvaraju nastavkom prekinutih pregovora - Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju bi se relativno brzo zaključio i zemlja bi se lako pridružila ostalim potencijalnim kandidatima. Sa druge strane, Finci kažu da je neophodno da se stanovnicima Srbije objasni zašto Unija ne može da odstupi od uslova pune saradnje sa Hagom - u igri je jednak tretman svih država Zapadnog Balkana, vladavina zakona, kao i demokratska kontrola bezbednosnog sektora.

Prilika za podršku Srbiji ukazuje se pregovrima o ublažavanju viznog režima, koji su dobili zeleno svetlo na poslednjem skupu evropskih ministara, tu je i stupanje na snagu Predpristupnog fonda EU, kojem je, od pada Miloševćevog režima naovamo prethodila evropska pomoć u visini od oko 2 milijarde evra, a za koji dan bi se trebao formirati i Fond za Zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj, odakle će se značajna sredstva odvojiti za podršku ukupnom razvoju Srbije.

XS
SM
MD
LG