Linkovi

Ban Ki-Mun uskoro stupa na položaj generalnog sekretara UN


Južnokorejski ministar inostranih poslova Ban Ki-Mun će 1. januara zameniti Kofija Anana na položaju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Saradnik Glasa Amerike Andre de Nešnera, osvrće se na Banovu karijeru i razmatra stanje u organizaciji koju on nasleđuje od Kofija Anana.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je na osnovu preporuke Saveta bezbednosti, imenovala na petogodišnji mandat Bana Ki-muna za novog generalnog sekretara Svetske organizacije, što su sredinom prošlog meseca potvrdile i 192 članice UN-a usvajanjem rezolucije. Ban postaje osmi generalni sekretar u šezdesetogodišnjoj istoriji Ujedinjenih nacija i prva osoba iz Azije koja preuzima taj položaj posle U Tanta, koji je bio generalni sekretar od 1962. do 71. Ban će zameniti Kofija Anana iz Gane, koji krajem decembra odlazi u penziju, posle deset godina na poliožaju generalnog sekretara. Donald Stajnberg, stručnjak za Ujedinjene nacije u Međunarodnoj kriznoj grupi, kaže da je 62-dišnji Ban diplomata od karijere.

”Proveo je 35 godina u Ministarstvu inostranih poslova i drugim sektorima Južnokorejske vlade. Imao je i funkcije u Ujedinjenim nacijama - 1970-ih je bio šef odeljenja UN-a u Seulu. Bio je ambasador u Beču gde je radio na nizu nuklearnih pitanja. Takođe je bio šef kabineta predsednika 66-og zasedanja Generalne skupštine UN-a.“

Stajnberg i drugi stručnjaci veruju da je Ban imenovan zbog toga što se smatra ”bezbednim“ izborom - drugim rečima, nijedna od pet stalnih članica Saveta bezbednosti se nije usprotivila njegovoj kandidaturi. Bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost, general Brent Skoukroft, kaže da je Banova nominacija posebno interesantna za Vašington.

”Prvi put u istoriji Ujedinjenih nacija, generalni sekretar je saveznik jedne od stalnih članica Saveta bezbednosti, odnosno Sjedinjenih Država. To se nikada nije dogodilo.“

Mnogi analitičari kažu da će se Ban, inače povučeni diplomata, veoma razlikovati od Kofija Anana koji je bio odlučan glas javnosti kada su u pitanju ljudska prava, razvoj i nevolje siromašnih. Ono što je jasno, ističu analitičari, jeste da Ban nasleđuje organizaciju u tranziciji. Za njega će biti izazov da nastavi reforme koje je započeo njegov prethodnik. Bivši generalni podsekretar Ujedinjenih nacija Brajan Urkuhart kaže da će Ban Ki-mun morati da se pozabavi i važnim međunarodnim pitanjima.

”Imate sadašnji problem Bliskog istoka, koji ima ogromne reperkusije na sve ostalo, posebno situaciju u Iraku. Imate terorizam, globalno zagrevanje, siromaštvo i globalizaciju.“

Analitičari navode da je pred Banom delikatan zadatak uspostavljanja balansa - s jedne strane moraće da se bavi reformom Svetske organizacije, istovremeno koristeći diplomatiju i ubeđivanje ne bi li rešio neke od najtežih svetskih problema.

XS
SM
MD
LG