Linkovi

Dok se napadi pobunjenika nastavljaju premijer al-Maliki rekonstruiše vladu


Nasilje u Iraku ne jenjava. U današnjem samoubilačkom bombaškom napadu na jedan autobus u Bagdadu poginulo je najmanje 10 ljudi. U medjuvremenu, predsednik Buš se u Vašingtonu sastao sa članovima dvostranačke komisije koju je Kongres formirao sa zadatkom da administraciji ponudi alternativne opcije u Iraku. Dok se napadi pobunjenika nastavljaju premijer al-Maliki rekonstruiše vladu. Još jedan dan u Iraku protekao je bez prekida u nasilju. an je počeo napadom bombaša samubice na autobus pun putnika u većinski šiitskoj četvrti Šaab.

Masa mladih volontera čekala je pred policijskim regrutnim centrom u Bagdadu kada su dvojica bombaša samoubica aktivirala eksploziv. Ubijeno je najmanje 35 ljudi. Napadi poput ovog postali su svakodnevna pojava u Iraku. Dok SAD tragaju za novim pristupom u rešavanju krize, irački premijer Nuri al-Maliki odlučio je da reorganizuje svoj kabinet. Vlada je bila kritikovana zbog toga što nije uspela da obuzda sektaško nasilje koje vlada u zemlji već šest meseci. Maliki je naglasio da bi ministri u vladi trebalo da budu lojalni Iraku, a ne svojim partijama ili verskim grupama. Maliki se danas sastao i sa komandantom američkih snaga na Bliskom istoku, generalom Džonom Abizaidom, sa kojim je razmotrio uticaj susednih zemalja na bezbednosnu situaciju u zemlji.

Predsednik Buš se ranije danas sastao sa članovima Studijske grupe za Irak, dvostranačke komisije koju predvode bivši državni sekretar, republikanac Džim Bejker, i bivši demokratski kongresmen, Li Hamilton. Buš je rekao da nije siguran šta će komisija preporučiti, ali je dodao da smatra da će vojne opcije u Iraku zavisiti od situacije na terenu. Očekuje se da će Studijska grupa podneti svoje preporuke do kraja godine. Demokrate, koje su osvojile većinu u oba doma Kongresa na izborima prošle nedelje, nagovestili su da će promena politike u Iraku biti njihov prioritet.


XS
SM
MD
LG