Linkovi

U Okružnom sudu počelo suđenje osumnjičenima za pomaganje u ubistvu braće Bitići


Počelo suđenje osumnjičenima za pomaganje u ubistvu braće Bitići, državljana Sjedinjenih Američkih Država. Optuženi Sreten Popović i Miloš Stojanović izjavili su da nisu krivi i u gotovo identičnim iskazima pred sudskim većem ispričali da je od bivšeg načelnika Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije Vlastimira Đorđevića dobijen nalog da se iz zatvora u Prokuplju preuzmu trojica Albanaca i da se adrže u kampu za obuku Posebnih jedinica policije u Petrovom selu dok po njih ne dođu policajci koji će ih deportovati iz zemlje.

Optuženi su tvrdili da braća Agron, Ilir i Mehmed Bitići nisu zlostavljani u tom kampu, a Popović je rekao da u noći kada su ubijena braća Bitići nije čuo pucnje i naveo da je za zločin čuo kasnije. Posmrtni ostaci braće Bitići pronađeni su 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, a ruke su im bile vezane žicom na leđima.

Tužilaštvo za ratne zločine tereti Popovića i Stojanovića za učešće u nezakonitom hapšenju Bitićija koje se završilo streljanjem i sahranom u masovnoj grobnici kod Petrovog Sela. Budući da su žrtve američki državljani proces prati i predstavnik američke ambasade Sem Nazaro koji je izjavio da je zločinu počinjen u Srbiji, a po američkim zakonima Federalni istražni biro ima pravo da vodi istragu o tom slučaju. Podržavamo vlasti u Srbiji da nastave svoju istragu, rekao je Nazaro i dodao da američki organi ne vrše nikakav pritisak već da samo očekuju da sud razreši to pitanje u potpunosti.

XS
SM
MD
LG