Linkovi

Na Bliskom istoku nema ničeg dragocenijeg od vode


Narodi Bliskog istoka su se vekovima oslanjali na reku Jordan u pogledu pijaće vode i vode uopšte, zahvaljujući kojoj se Jordanska dolina i zemljište oko Mrtvog mora svrstavaju među najplodnija područja na svetu. Međutim, reka Jordan i Mrtvo more takođe, sada «umiru», jer u reci Jordan više nema dovoljno sveže vode. Kako se reka koja je sveta za vernike tri religije pretvorila u vodeni put u kojem više ne može da opstane nikakav život

Hrišćani iz celog sveta dolaze do Jardenita, jednog od dva lokaliteta na reci Jordan u Izraelu, gde je prema predanju Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista. Ono što mnogi od tih hrišćana ne znaju, jeste da je to sada jedino bezbedno mesto na kojem je moguće krštenje. Nešto južnije, na mestu za koje se veruje da je istorijski tačnije nego Jardenit, reka Jordan je previše zagađena i teško da bi mogla da se koristi za krštenje.

Galilejsko jezero, jedan od najvećih rezervoara sveže pijaće vode na svetu i izvor gotovo ukupne pijaće vode u Izraelu. Galilejsko jezero napaja reku Jordan i nešto južnije - Mrtvo more. Ova čista voda utiče u reku Jordan kod Jardenita, gde je krštenje bilo, ali reka samo nekoliko kilometara južnije počinje da «umire». Iza ove zemljane brane reka Jordan kakvu znamo, više ne postoji. Daleko od očiju, otpaci iz zajednica duž Galilejskog jezera se slivaju u jednu od najsvetijih reka na planeti. Organizacija za zaštitu životne sredine, Prijatelji Zemlje na Bliskom istoku, smatra da mora da se preduzme akcija za spasavanje reke Jordan, pre nego što bude prekasno, kaže direktor ove organizacije u Izraelu, Gidon Bromberg.

«Imamo nekakvu zemljanu branu na reci Jordan. Severno od te tačke ne dotiče nikakva sveža voda iz Galilejskog jezera. Od te tačke, otpadna i slana voda koja se odvodi od Galilejskog jezera, utiče u reku Jordan, tako da se reka koja je sveta za polovinu čovečanstva pretvara u otvoreni kanalizacioni kanal», kaže Bromberg.

Dalje na jug duž reke Jordan, ovde na prelazu Gešer na izraelsko-jordanskoj granici, mostovi koje su sagradili Rimljani, otomanski Turci i Britanci, prekoračuju nekada moćni Jordan. Do tačke u kojoj se uliva u Mrtvo more, reka Jordan jedva da je potočić i rezultat je «umiranje» Mrtvog mora. Britanski ekspedicioni odred je 1900. i 1917. prošao ovim putem, ali brodićima, kao što objašnjava Mira Edelstajn, iz organizacije Prijatelji Zemlje na Bliskom istoku.

«Svojevremeno kada je voda bila dovde, oni su došli čamcima. Na jordanskoj strani, gde je teren drugačiji i strmiji, možete da vidite stenovite litice. Ovde je nagib mnogo manji i samim tim duži. Sada smo u stvari nekoliko kilometara od obale», kaže ona.

Tokom proteklih 50 godina, Mrtvo more, najniža tačka na svetu i rezervoar najslanije vode, spustilo se za 25 metara i smanjilo za više od trećine. Nivo Mrtvog mora opada za više od metra godišnje. Rezultat su – ove jame. Obala Mrtvog mora se raseda i uskoro će razoriti put duž izraelske strane mora, kaže Mira Edelstajn.

«Ove jame su počele da se pojavljuju pre desetak godina. Danas ih ima više od hiljadu. Nastaju tako što se voda Mrtvog mora povlači i odvodi slanu vodu dalje od obale. Na njeno mesto dolazi slatka voda iz izvorišta oko mora. Jame su veoma opasne i otvaraju se duž zapadne obale. Tu ne može da se razvija nikakva infrastruktura ili turizam, naprotiv», kaže Mira Edelstajn.

Dok jame nastavljaju da razaraju obalu Mrtvog mora, stručnjaci upozoravaju da je bez sveže vode koja dotiče iz reke Jordan, jedan od najjedinstvenijih ambijenata na planeti u kritičnoj opasnosti.

XS
SM
MD
LG