Linkovi

Pljačkaši grobnica doveli arheologe do grobova tri kraljevska zubara


Egipatski arheolozi otkrili su drevne grobnice trojice zubara nedaleko od najstarije piramide nadomak Kaira. Grobnice su pronadjene zahvaljujući hapšenju pljačkaša koji su kopali na toj lokaciji.

Posle hapšenja kradljivaca, arheolozi su odlučili da nastave da kopaju tamo gde su lopovi stali. Deset metara ispod peščane površine, pronašli su grobnice trojice zubara koji su radili u službi faraona za vreme Staro kraljevstva u Egiptu. Arheolozi su mogli da odrede njihovo zanimanje jer je ispod svake pločice ispisane hijeroglifima na zidovima grobnice bio urezan prepoznatljivi znak - zub. Zahvaljujući tome, zaključeno je da je praksa zubne higijene u drevnom Egiptu stara gotovo 5.000 godina.

Do sada je zabeleženo samo jedno pominjanje zubara u starom Egiptu. Njegovo ime pronadjeno je uklesano u zid grobnice, i takodje potpisano znakom zuba. Egipatski direktor za antikvitete, Zahi Havas, kaže da je novo otkriće značajno ne samo zato što pruža nove dokaze da je stomatologija postojala još u faraonsko vreme, već i zato što pokazuje poštovanje koje je faraon gajio prema onima koji su ga lečili. Havas kaže da činjenica da su zubari pokopani pored kraljeve piramide pokazuje da im je time odata pošta zbog njihove službe.

«Verujem da je otkriće grobnice zubara sasvim izuzetno. Ne mislim da je išta slično ikada ranije pronadjeno. Svi zubari sahranjeni su na jednom mestu, a kralj im je, po svemu sudeći, ukazao tu čast da budu sahranjeni pored njega.»

Grobnica je pronadjena u Sakari, na oko 8 kilometara od Kaira. To je oblast koja se nalazi na visoravni iznad egipatske prestonice, odnosno pustinjskom platou koji se prostire čitavih 70 km oko najnaseljenijeg grada u Africi. To je mesto gde se nalazi najstarija egipatska piramida – Stepenasta piramida iz Sakare. Zbog svojih brojnih piramida, Sakara se često opisuje kao džinovsko groblje, a veruje se da pesak oko piramida sadrži bezbroj artefakta. Egiptolozi procenjuju da je do sada istraženo svega oko 30% te oblasti. Inspektor za antikvitete, Ašraf Mohi El Din, bio je član tima koji je otkrio grobnice zubara, kao i kletvu iznad spoljnih vrata koja ih upozorava da ne ulaze u grobnicu.

«Ovde dole možete videti krokodila i zmiju, i hijeroglife, koji znače sledeće: «Ako udjete u moj grob, krokodili će vas napasti, zmije će vas napasti.» On je verovao da će krokodili i zmije čuvati ulaz u njegovu grobnicu. To je slično kao što danas ljudi drže pse da im čuvaju kuću. U pitanju je ista ideja – ovde su zmija i krokodil čuvari grobnice».

Reljefi na zidovima grobnice pokazuju da je glavni zubar imao i druga interesovanja osim lečenja faraona. Crteži ga prikazuju kako plovi na brodu sa svojom porodicom, igra se sa njima, i ostavlja ponude mrtvima.

U ovo doba godine, arheolozi su izuzetno zauzeti u Egiptu, a iskopavanje upravo pronadjenih grobnica je na vrhu njihovih prioriteta. Arheolozi se nadaju da će uskoro pronaći i druge iskopine koji će im pružiti novi uvid u život starih Egipćana.

XS
SM
MD
LG