Linkovi

Evropska komisija prigovara zbog dinamike jačanja crnogorskih institucija


Dokument Akcioni plan jačanja administrativnih kapaciteta za pregovore sa Evropskom unijom ubrzo će se naći pred novom Vladom Crne Gore, kazala je vicepremijer za evropske integracije Gordana Đurović.

Nova potpredsjednica crnogorske Vlade Gordana Đurović rekla je da Evropska komisija prigovara zbog dinamike jačanja crnogorskih institucija i razvoja administrativnih kapaciteta za reforme i proces pridruživanja.

“Uverenje u naše administrativne kapacitete, koje naravno treba dalje jačati, daćemo i kroz izradu detaljnog Akcionog plana za jačanje administrativnih kapaciteta u našim institucijama, koji ćemo uskoro zvanično usvojiti i integrisati u plan rada za 2007. godinu”, kazala je Đurović.

Ona je navela da je radna verzija tog dokumenta već prezentirana tokom Četvrte runde tehničkih pregovora.

Đurović je istakla da je najnoviji Izvještaj EK o progresu Crne Gore u procesu stabilizacije i pridruživanja, u odnosu na prethodne, pisan u cjelini korektnijom terminologijom i u biti je veoma pozitivan.

Ona je podsjetila da je, pored Godišnjeg izvještaja o progresu, EK 8. novembra objavila još dva važna dokumenta za Crnu Goru - inovirani predlog Evropskog partnerstva i “Strategija pridruživanja i glavni izazovi 2006-07”.

“Nove članice moraće da dokažu da mogu ispuniti sve strože kriterijume učlanjenja, a za cijeli budući proces pridruživanja biće neophodna snažnija komunikacija, kako unutar zemalja EU, tako i sa zemljama koje su u procesu pregovora o budućem članstvu”, zaključila je Đurović.

Konstitutivna sjednica nove Vlade Crne Gore, prve nakon obnavljanja nezavisnosti, biće održana sjutra u Podgorici. Crnogorski parlament izabrao je u petak novu Vladu na čelu sa premijerom Željkom Šturanovićem.

Premijer je najavio da će evropske integracije, sigurnost građana i poboljšanje životnog standarda biti osnovni ciljevi nove Vlade.

XS
SM
MD
LG