Linkovi

Gradjani Južne Osetije skoro jednoglasno za nezavisnost


Oko 99 odsto gradjana gruzijske republike Južne Osetije na referendumu se izjasnilo za nezavisnost i medjunarodno priznanje te republike, saopštili su rano jutros izvori iz lokalne izborne komisije. Na referendum i izbore za predsednika republike juče je izašlo oko 95 odsto, odnosno više od 50.000 birača, a za aktuelnog predsednika Eduarda Kokojtija glasalo je 98 odsto, prenose ruski mediji. Glasanje je održano u mestima koja su pod kontrolom vlasti, kao i u susednoj, ruskoj Severnoj Osetiji, gde su glasale uglavnom izbeglice.

U selima sa gruzijskim stanovništvom održan je alternativni referendum, sa pitanjem da li se gradjani slažu da se sa Tbilisijem započnu pregovori o izgradnji federalne države. Organizatore alternativnog referenduma vlasti Južne Osetije optužile su 3. novembra za "pokušaj nasilnog zauzimanja vlasti, državnu izdaju i javne pozive na ekstremizam". Na noćašnjem slavlju u glavnom gradu ćinvaliju, Kokojti je poručio da će nastaviti borbu za nezavisnost i medjunarodno priznanje republike.

Tbilisi je ranije poručio da ne priznaje referendum, smatrajući ga nelegitimnim i optužio Rusiju za podršku separatističkim namerama republike i "antigruzijsku politiku". Rusija je uoči referenduma saopštila da je njegovo održavanje odgovor na oštru politiku Tbilisija u odnosu na Južnu Osetiju.

"Nezavisno od toga da li će rezultati referenduma dobiti medjunarodno priznanje, oni će postati indikator raspoloženja i namera južnoosetijskog stanovništva, što je neophodno uzeti u ubzir u relanoj politici", navelo je u petak rusko ministarstvo spoljnih poslova. Ruski zvaničnici ranije su saopštili da će Moskva, u rešavanju regionalnih problema na bivšem sovjetskom prostoru, pre svega u Abhaziji i Južnoj Osetiji, pažljivo slediti rešenje statusa Kosova.

XS
SM
MD
LG