Linkovi

Iranski predsednik kritikovao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad u Teheranu je kritikovao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog pretnji sankcijama ukoliko ova zemlja ne obustavi nuklearni program.

"To je najsramotnije da Savet bezbednosti UN, koji bi trebalo da bude zaštitnik bezbednosti i prava država, preti državi koja po zakonu istražuje kako bi obezbedila energiju za svoje mirnodopske potrebe", istakao je Ahmadinedžad u govoru na sedmoj Generalnoj skupštini Azijske parlamentarne asocijacije za mir.

Ahmadinedžad je ocenio da UN imaju dvostruke standarde, dodajući da svetska organizacija proganja Iran i da "zemlje koje imaju nuklearno oružje negiraju pravo drugih da nuklearno gorivo koriste u mirnodopske svrhe".

Dve od pet stalnih članica Saveta bezbednosti sa pravom veta - Rusija i Kina -zalažu se da iransko pitanje bude rešeno diplomatskim putem, mada su se u principu složili sa kaznenim merama prema Teheranu. Pored njih pravo veta u Savetu bezbednosti imaju Francuska, SAD i Velika Britanija od kojih se dve poslednje zalažu za sankcije Iranu. Teheran tvrdi da razvija nuklearnu tehnologiju u mirovne svrhe radi rešenja nagomilanih energetskih problema zemlje, no, zapadne zemlje strahuju da je reč o izgovoru i da iranska vlada pravi nuklearnu bombu.

XS
SM
MD
LG