Linkovi

Iran i Palestinci na vrhu dnevnog reda američko-izraelskog samita


Ehud Olmert i predsednik Buš će razgovarati o dva ključna pitanja - situaciji sa Palestincima i iranskom nuklearnom programu. Što se tiče Palestinaca, Olmert nema mnogo toga da ponudi. On je, u svetlu rata u Libanu zamrzao ključni deo svoje politike - odnosno veliko povlačenje sa Zapadne obale. Zbog tog rata i beskonačnih palestinskih raketnih napada iz Gaze, Izrael nema mnogo entuzijazma za veće teritorijalne ustupke. Dolazak na vlast Hamasa, islamske militantne grupe koja se zalaže za uništenje Izraela, još više komplikuje stvari. Izrael ne želi da pregovara sa Hamasom, ali Ehud Olmert kaže da je spreman da razgovara sa umerenim palestinskim političarima, na čijem je čelu predsednik Mahmud Abas, takodje poznat kao Abu Mazen:

”Želim da razgovaram sa Palestincima. Svakako ću se sastati sa predsednikom Palestinske vlasti, Abu Mazenom. Učiniću sve što je u mojoj moći da mu pomognem.“

Najveća briga izraelskog premijera je iranski nuklearni program. Izrael to vidi kao egzistencijalnu pretnju, uzevši u obzir da je pre godinu dana iranski predsednik rekao da bi jevrejska država trebalo da bude ”zbrisana sa mape“. Olmert ističe da u svetlu Holokausta, Izrael ne može da dopusti da Iran proizvede nuklearnu bombu.

”Na osnovu istorije mog naroda, nemam nikakvu toleranciju za takvu moguću pretnju. Nisam spreman da se u bilo kom trenutku sa time pomirim ili to tolerišem. “

Izrael veruje da medjunarodna zajednica reaguje veoma sporo na program Irana. Postojala je nada za odlučnu akciju predsednika Buša, ali sada Izrael strahuje da bi mu ruke mogle biti vezane u svetlu poraza republikanaca na američkim kongresnim izborima. Prošle nedelje, zamenik izraelskog ministra odbrane je upozorio da bi Izrael, ukoliko medjunarodna nastojanja ne zaustave Iran, mogao sam da izvrši preventivni napad.

XS
SM
MD
LG