Linkovi

Tribunal: Šešelj od jutros odbija hranu nema zahteva


Haški tribunal potvrdio je danas da lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj od jutros u sudskom pritvoru odbija hranu, ali ne i da je sudu dostavio bilo kakve zahteve.

"Šešelj je jutros obavestio osoblje pritvora da odbija hranu. Tribunal, medjutim, nije dobio nikakav zvaničan dopis, niti zahtev optuženog", izjavio je portparol Tribunala Refik Hodžić. Naglašavajući da je zdravle optuženih za sud "na prvom mestu", Hodžić je rekao da Tribunal i uprava pritvora "imaju mehanizme da to prate i osiguraju".

Generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić izjavio je Šešelj štrajkovati gladju dok ne budu ispunjeni njegovi zahtevi - ukidanje "restriktivnih mera" u vezi sa posetama njegove supruge Jadranke Šešelj; registrovanje njegovih pravnih savetnika; i dostavljanje "sudskih i tužiočevih dokumenata isključivo na papiru i srpskom jeziku. CCetvrti Šešeljev zahtev je ukidanje odluke o imenovanju branioca u pripravnosti Dejvida Hupera i njegovog pomoćnika Andreasa O'Šea i njihovo odstranjivanje iz postupka.

Šešelj je te zahteve nedavno u sudnici preneo sudskom veću predsedavajućeg Alfonsa Orija. Sekretarijat Tribunala više puta je odbio da registruje kao Šešeljeve pravne savetnike osobe koje on predlaže - trenutno su to Zoran Krasić i Slavko Jerković - zato što ne ispunjavaju propisane uslove za branioce.

Sudjenje Šešelju, optuženom za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, zakazano je za 27. novembar.


XS
SM
MD
LG