Linkovi

Demokrate će verovatno smanjiti podršku naftnoj industriji


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_venezuela_oil_platform_2nov06_eng_195.jpg" width=195 align=right vspace=2 border=0>Američke kompanije za proizvodnju i trgovinu energentima očekuju lošiji tretman u Vašingtonu kada Kongres u januaru predje pod kontrolu demokrata. Lideri demokrata kažu da će im jedan od najvažnijih prioriteta iduće godine biti smanjenje nekih od beneficija odobrenih industriji nafte i gasa, i usmeravanje većih sredstava ka istraživanju i razvoju alternativnih izvora energije. Obično se smatra da su republikanci raspoloženi prema energetskoj industriji, ali se ona našla pod udarom kritika čak i nekih istaknutih republikanskih lidera, kada su joj ove godine visoke cene nafte donele rekordne profite. Demokrate možda ipak neće ići predaleko. Dejvid Pursel, analitičar firme Pikering enerdži partners, u Hjustonu, kaže da su glasači na izborima odbacivali inicijative pojedinih država za radikalniji pristup u energetskoj politici:

”Od dve najuočljivije inicijative - jedna je pokrenuta u Kaliforniji, za oporezivanje naftne industrije radi finansiranja razvoja alternativnih izvora energije, ali nije prošla. Druga je predložena na Aljasci, za veće oporezivanje jedne gasne kompanije - ni ta nije prošla.“

Pursel kaže da će to obeshrabriti zakonodavce da donose bilo kakve ekstremne mere prema industriji nafte i gasa. Demokrate obećavaju da će smanjiti poreske i druge olakšice naftašima, procenjene na 33 milijarde dolara, za koje kažu da nisu heophodne sve dok su cene nafte tako visoke. Ali Dejvid Pursel kaže da možda ni to neće biti do kraja sprovedeno:

”Mnoge od tih olakšica stupaju na snagu samo ako su cene niske, tako da mislim da je to više retorika, iza koje nema pravih argumenata.“

Medjutim, Pursel takodje kaže kako je malo verovatno da će predsednik Buš i vodeći republikanci uspeti da donesu zakon o otvaranju dodatnih delova Meksičkog zaliva za vadjenje nafte, pre nego što se novi Kongres ustoliči, u januaru. On smatra da je gotovo nemoguće postići za šest nedelja nešto što nije postignuto tokom protekle dve godine. Pristalice veće zaštite prirode nadaju se da će demokrate preuzeti agresivniju ulogu u istraživanju aktivnosti naftne industrije, dok njeni predstavnici uzvraćaju da su spremni da saradjuju sa obe stranke u osiguravanju pouzdanog snabdevanje zemlje energentima.

XS
SM
MD
LG