Linkovi

SAD uložile veto na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija


SAD su iskoristile svoje pravo veta u Savetu bezbednosti da blokiraju nacrt rezolucije kojim se osudjuje težak izraelski napad u pojasu Gaze. Predlog rezolucije koju je podneo Katar dobio je 10 glasova podrške na specijalnoj sednici SB u subotu. Četiri zemlje – Japan, Slovačka, Danska i Britanija bile su uzdržane, a samo su Sjedinjene Države glasale protiv. To je drugi put ove godine da su SAD iskoristile svoje pravo veta da blokiraju usvajanje rezolucije kojom se osudjuju izraelske vojne operacije na okpiranim teritorijama. Nacrtom, koji podržavaju arapske članice UN-a, osudjuje se izraelski napad na Gazu prošle srede u kome je stradalo 19 palestinskih civila, i poziva na hitno povlačenje izraelskih snaga iz tog područja. U isto vreme, rezolucijom se apeluje na palestinske vlasti da obustave raketne napade na Izrael, za koje izraelska strana tvrdi da su razlog njenih vojnih operacija.

Ulažući svoj veto, američki ambasador u UN Džon Bolton izjavio je da je uznemiren nacrtom rezolucije koju je nazvao «neobjektivnom i politički motivisanom».

«Ova rezolucija ne sadrži uravnoteženu karakterizaciju nedavnih dogadjaja u Gazi, niti doprinosi cilju izraelsko-palestinskog mira».

Bolton se pridružio drugim ambasadorima SB koji su izrazili žaljenje zbog pogibija i patnje koju je uzrokovao izraelski napad. Medjutim, on je rekao da SAD ne mogu da glasaju za rezoluciju, jer ona nije izbalansirana.

«Evo samo nekoliko primera – u tekstu preambule, izraelske vojne operacije, koje su legalne, izjednačavaju se sa ispaljivanjem raketa na Izrael, uperenim protiv civila što je akt terorizma. Štaviše, karakterizacija izraelskih vojnih akcija kao prekomernih i nesrazmernih predstavlja pravno mišljenje kakvo SB ne bi trebalo da iznosi».

Šef palestinske posmatračke misije u UN, Rijad Mansur, izrazio je razočarenje zbog američkog veta. On je rekao da je izostanak akcije SB poslao pogrešne signale bliskoistočnom regionu.

«Danas ste poslali dve pogrešne poruke. Izraelu ste poručili da može da nastavi da se ponaša kao da je iznad medjunarodnog zakona. Palestinskom narodu poručili ste da se u Savetu bezbednosti pravda ne razmatra na adekvatan način kada je reč o njihovom pitanju».

Palestinske i druge arapske diplomate nagovestile su posle subotnjeg glasanja da će pitanje izneti pred Generalnu skupštinu UN-a koja ima 192 članice, ali nijedna zemlja nema pravo veta. Jedan od ambasadora u SB najavio je da bi specijalna sednica Generalne skupštine mogla da se sazove već iduće nedelje.

XS
SM
MD
LG