Linkovi

Buš se zahvalio pripadnicima oružanih snaga na odbrani ljudskih sloboda


Američki predsednik Džordž Buš kaže da ovonedeljni izbori na kojima je njegova stranka izgubila kontrolu nad Kongresom neće uticati na američku borbu protiv terorizma. Demokrate obećavaju da će nastaviti tu borbu, ali uz neke promene.

Na dan kada stanovnici SAD odaju poštu svojim vojnim veteranima, predsednik Buš se zahvalio svim pripadnicima američkih oružanih snaga na odbrani ljudskih sloboda, koja ukjučuju i pravo da se lideri biraju na izborima, čak i u vreme rata. Nakon što je njegova, Republikanska partija u utorak izgubila kontrolu nad Kongresom, Buš se sastao sa liderima opozicione, Demokratske partije i obećao da će saradjivati sa njima.

«Izbori će doneti promene u Vašington. Ali jedna stvar se nije promenila: Amerika se suočava sa brutalnim neprijateljima koji su nas napali pre, i žele da nas napadnu opet. Ja imam poruku za te neprijatelje – nemojte da funkcionisanje američke demokratije pogrešno protumačite kao nedostatak američke volje. Naša zemlja je rešena da vas privede pravdi, i mi ćemo pobediti».

U redovnoj radijskoj poruci naciji, predsednik je rekao da sa zanimanjem očekuje da od novih kongresnih lidera čuje ideje na koji način podržati američke vojnike u ratu protiv terorizma. Buš se takodje osvrnuo na ostavku sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda, kojeg mnoge Demokrate i pojedini Republikanci krive za greške u Iraku. Američki predsednik želi da Ramsfeldov zamenik u Pentagonu bude bivši direktor CIA-e Robert Gejts.

«Kao sekretar za odbranu, on će doneti sveži ugao gledanja na našu strategiju u Iraku, i sagledati šta je potrebno da preduzmemo da bismo odneli pobedu.»

Poruku Demokrata ove nedelje je izneo predsednik te stranke na nacionalnom nivou, Hauard Din, koji je rekao da izborni rezultati pokazuju da birači žele promene u pristupu Iraku i ratu protiv terorizma.

«Naši planovi uključuju i novi pravac u odbrani Amerike na domaćem terenu, kao i širom sveta. Mi ćemo slušati vojsku, primati savete vojnih komandanata i postarati se da naši vojnici i službe imaju sredstva i opremu neophodnu da bi odbranili našu slobodu».

Demokrate žele da irački lideri preuzmu veću odgovornost za svoju bezbednost, kako bi mogao da se smanji broj američkih vojnika u Iraku. Predsednik Buš smatra da bi odredjivanje bilo kakvog roka za povlačenje američkih trupa osnažilo pobunjenike.
I predsednik i demokratski lideri u Kongresu očekuju da čuju preporuke dvostranačke komisije o Iraku koju predvode bivši državni sekretar Džejms Bejker i bivši kongresmen Li Hamilton. Predsednik i visoki zvaničnici Bušove administracije sastaju se sa članovima komisije u ponedeljak.

XS
SM
MD
LG