Linkovi

Pitanje evropskih integracija nije partijsko već državno pitanje


Novi crnogorski premijer Željko Šturanović rekao je da očekuje kako će, u najoptimalnijoj varijanti, poslovi na donošenju novog ustava Crne Gore biti završeni na proljeće iduće godine. Šturanović je naglasio da su rokovi za donošenje novog ustava određeni ustavnim zakonom, koji je usvojio parlament i kazao da u najoptimalnijoj varijanti taj rok može biti proljeće naredne godine.

On vjeruje da može doći do saradnje vlasti i opozicije, kao i da je taj dijalog neophodan. Šturanović je poručio da je evopski put Crne Gore bez alternative i da je jedini kojim se može ići. "Zato će nova Vlada učiniti sve da koraci na tom putu budu što snažniji«.

»Pitanje evropskih integracija nije pitanje bilo koje stranke, već državno pitanje«, rekao je Šturanović. On očekuje da će Crna Gora na proljeće potpisati Sporazum o asocijaciji i stabilizaciji.

Šturanović je rekao da je značajno što velika većina građana Crne Gore želi ulazak u Evropsku uniju i podržava i ulazak u NATO Program Partnerstvo za mir.

A profesor podgoričkog Ekonomskog fakulteta Mirjana Kuljak tvrdi da je Vlada mandatara Željka Šturanovića odstupnička i namjesnička, kao i da nema kredibilitet, ali ima kontinuitet jer je, tvrdi, “Šturanović izabran od Đukanovića’’. Ona je dio Šturanovićevog ekspozea koji se odnosi na ubrzanje ekonomskog rasta uz poštovanje održivog razvoja, podršku i unaprijeđenje ambijenta za jačanje privatnog sektora, investicije, preduzetničke inicijative kroz razvoj postojećih i formiranje novih i malih i srednjih preduzeća, nazvala “običnom laži”.

Politički analitičar Svetozar Jovićević tvrdi da novu Vladu Crne Gore očekuje sučeljavanje sa krupnim deformacijama koje su proteklih decenija zahvatile crnogorsko društvo i to neće moći izbjeći, ako ne želi da bude upamćena kao činovnička vlada. On je rekao da je u programu premijera Željka Šturanovića očekivao jasnije ograđivanje od mnogih deformacija koje su se u Crnoj Gori nagomilale u posljednjih 15-tak godina.


XS
SM
MD
LG