Linkovi

Demokrate bi mogle da dovedu do promena u politici prema Iraku


Rat u Iraku je bio glavno pitanje na umu mnogih birača. Ankete ukazuju da 60 odsto birača ne odobrava rat - što se odrazilo i na njihovo glasanje. Mnogi su glasali za demokrate koje obećavaju da će promeniti politiku u Iraku. Među njima je i Telma Smit iz Virdžinije, koja smatra da je taj rat naneo štetu ugledu Amerike u inostranstvu.

”Putujem širom sveta. U velikom broju zemalja smo izgubili ugled. Nekada su svi bili naši prijatelji, a sada to nije više slučaj“, kaže Telma Smit.

Pobedničke demokrate obećavaju promene, posebno u Iraku. Članica Predstavničkog doma Nensi Pelosi, koja treba da bude nova predsednica tog kongresnog doma, juče je to jasno rekla.

”Američki narod ni u čemu nije jasnije tražio promene nego u pogledu iračkog rata. Na tome moramo da sarađujemo sa predsednikom, jer znamo da ‘zadržavanje istog kursa’ ne funkcioniše. Taj kurs nije učinio našu zemlju bezbednijom, nije dokazao predanost našim vojnicima i nije doneo stabilnost u region. Ne smemo da nastavimo tim katastrofalnim putem“, rekla je Nensi Pelosi, koja je zatražila da sekretar za odbranu Donalda Ramsfelda podnese ostavku - što je nešto kasnije potvrdio i predsednik Buš.

”Sada, nakon niza ozbiljnih razgovora, sekretar za odbranu Ramsfeld i ja smo se saglasili da je pravi momenat za novo vođstvo u Pentagonu. Don Ramsfeld je bio savršeni lider tokom ovih promena, ali on takođe vrlo dobro shvata važnost nove perspektive tokom ovog kritičnog perioda iračkog rata“, rekao je predsednik Buš i dodao da će sarađivati sa demokratama u pogledu Iraka, ali da to ne znači da će prihvatiti sve njihove zahteve.

”Veoma je važno da ljudi razumeju posledice neuspeha, a ja sam obećao zemlji da ćemo biti uspešni, da nećemo otići pre no što posao bude obavljen, tako da je očigledno da nam predstoji ozbiljna saradnja sa nekim članovima Kongresa“, rekao je predsednik.

Međutim, bez obzira što demokrate sada po svemu sudeći kontrolišu oba doma Kongresa, nije jasno kakav će to imati uticaj na politiku u Iraku. Profesor političkih nauka Denis Džonson smatra da su predsednici oni koji odlučuju o inostranoj politici.

”Očigledno je da Kongres voli da se neprekidno bavi problemima, a ne da ih rešava, posebno kada je u pitanju inostrana politika. Ako uzmemo u obzir da imamo ranjenog, poraženog predsednika i novi Kongres, još uvek bih stao uz predsednika u pogledu inostrane politike“, kaže profesor Džonson.

Postoji mogućnost da dvostranačka komisija o Iraku, na čelu sa bivšim američkim državnim sekretarom Džejmsom Bejkerom i bivšim demokratskim kongresmenom Lijem Hamiltonom, pripremi plan i za administraciju i za Kongres. Ta komisija treba da objavi svoj izveštaj narednih nedelja. U međuvremenu, u Bagdadu, Iračani čitaju vesti o pobedi demokrata u Kongresu i neki od njih izražavaju nadu da će oni koji su izabrani pomoći da se uspostavi bezbednost u Iraku.

XS
SM
MD
LG