Linkovi

Branimir Glavaš ostaje u pritvoru do 26. decembra


Branimir Glavaš koji se tereti za ratne zločine u Osijeku sigurno ostaje u pritvoru do 26. decembra kad mu ističe jednomesečni pritvor, bez obzira što će i ranije biti saslušan.

Odlučujući o žalbi Glavaševe odbrane koja je tražila ukidanje pritvora vanraspravno veće zagrebačkog županijskog suda ocenilo je da bi Glavaš mogao uticati na sve preostale svedoke, a ne samo na četvoricu zbog kojih je pritvor zatražen, a odluka veća je konačna.

Glavašev advokat Ante Madunić smatra da bi Glavaš iz pritvora trebao biti pušten 17. novembra nakon što se sasluša i poslednji od pomenutih svedoka, osim ako sudija ne udovolji zahtevu tužilaštva za pritvor po drugom osnovu, odnosno posebno teških okolnosti nedela za koja se tereti.

Protiv Glavaša i vojnika iz njegove jedinice Krunoslava Fehira vodi se istraga zbog ubistva dvojice i mučenja troje srpskih civila u Glavaševom sedištu u Osijeku. Fehir je osumnjičen da je po Glavaševom naređenju nakon mučenja ubio jednog civila, što je i priznao.

Kako je još 1991. obdukciojom utvrđeno da je taji civil umro od uzimanja akumulatorske kiseline, a ne od Fehirovih metaka, postoji mogućnost da Fehir bude svedok saradnik.


XS
SM
MD
LG