Linkovi

Šef MI-5 upozorava na pretnju terorista povezanih sa Al Kaidom


Šefica britanske obaveštajne službe MI-5, Elajza Meninghem – Buler izjavila je da britanske vlasti istražuju više desetina terorističkih zavera, i upozorila na buduće napade koji bi, prema njenim rečima, mogli da uključe hemijsko pa i nuklearno oružje.

Direktorka britanske obaveštajne agencije MI-5 retko govori u javnosti, ali je Elajza Meninghem-Buler prenela odabranoj grupi novinara da vlasti trenutno istražuju oko 30 aktivnih terorističkih zavera i 200 ekstremističkih ćelija, u kojima učestvuje oko 1.600 ljudi. Ona je dodala da su neke od zavera očigledno povezane sa Al Kaidom u Pakistanu. Meninghem-Buler je takodje rekla da su mnogi od osumnjičenih – Britanci i upozorila da se mladi britanski muslimani alarmantnom brzinom regrutuju za ekstremističke ideologije. Premijer Toni Bler izjavio je u petak da se u potpunosti slaže sa njenim procenama.

«To je pretnja koja je rasla u toku jedne generacije. Mislim da je Elajza Meninghem Buler apsolutno u pravu kada kaže da će ta pretnja trajati čitavu jednu generaciju.»
Britanci su se na bolan način uverili u pretnju domaćeg terorizma u julu 2005. kada su se četiri mlada lokalna radikalna muslimana raznela u londonskoj podzemnoj železnici i jednom autobusu, pri čemu su ubila 52 putnika a ranila na stotine gradjana. Ovog avgusta, policija je saopštila da je razotkrila zaveru da se dignu u vazduh avioni na letovima preko Atlantika. Bler kaže da je teroristička pretnja – veoma uporna.

«Ta pretnja se može definitivno poraziti ne samo pravim merama u pogledu bezbednosti, već uz to moramo da pobedimo otrovnu propagandu tih ljudi koji truju i iskrivljuju umove, posebno mladih ljudi».

Bler je u više navrata odbacio tvrdnje da je islamski terorizam povezan sa britanskom spoljnom politikom na Bliskom istoku i u Avganistanu. Medjutim, direktorka MI-5 Meninghem-Buler kaže da ekstremiste motiviše osećanje «da im je naneta nepravda». Šefica obaveštajne agencija je saopštila da je policija osujetila pet velikih zavera od bombaških napada prošle godine. Ona je dodala da aktuelne zavere uključuju upotrebu improvizovanih eksploziva ručne izrade, ali je upozorila da bi buduće pretnje mogle da obuhvate hemijske, pa čak i nuklearne materijale.

XS
SM
MD
LG