Linkovi

Iran će promeniti odnos prema IAEA u slučaju sankcija


Iranski pregovarač Ali Laridžani upozorio je da će Teheran promeniti odnos prema Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju ukoliko Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija izglasa sankcije.

Laridžani je u Moskvi ponovio da bi nuklearni problem njegove zemlje trebalo da bude rešen pregovoria sa Nemačkom i pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN - Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Sjedinjenim Američkim Državama. Tih šest država ponudile su Iranu paket ekonomskih i političkih pogodnosti u junu, uz uslov da obustavi proces obogaćivanja uranijuma, što su vlasti u Teheranu odbile da učine. Prema nacrtu nove rezolucije, koju su predložile Pariz, London i Berlin, svim državama bi bilo zabranjeno da snabdevaju Iran materijalom i tehnologijom koji bi mogli da doprinesu razvoju nuklearnog programa.

Rezolucija predviđa i zabranu putovanja i zamrzavanje imovine preduzećima, pojedincima i organizacijama koji na bilo koji način učestvuju u razvoju nuklearnog programa. Iz dokumenta je izuzeta nuklearna elektrana u iranskoj luci Bušer koju gradi Rusija, ali ne i nuklearno gorivo neophodno za njen reaktor. Moskva se usprotivila evropskom nacrtu rezolucije, istakavši da je prestroga i uz ostale amandmane zatražila ukidanje svih zabrana vezanih za nuklearnu elektranu u Bušeru.

XS
SM
MD
LG