Linkovi

Tadić raspisao parlamentarne izbore za 21. januar 2007. godine.


Rokovi za izborne radnje počinju da teku od dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora, po objavljivanju u Službenom glasniku.

Tadić je ocenio da je donošenje ustava i ustavnog zakona proizvod kompromisa jer je za svaku odluku bila potrebna dvotrećinska većina, odnosno nijedna stranka sama nije mogla da izglasa bilo kakvu odluku. Svako je morao da odustane od svojih početnih zahteva, makar po malo, rekao je Tadić novinarima nakon raspisivanja izbora.

Upitan koliko raspisivanje izbora može da utiče na odlaganje odluke o statusu Kosova, predsednik Srbije je rekao da misli da je "takva odluka već doneta, tako da nema posebnih uticaja ovog trenutka odluka o raspisivanju izbora". U Skupštini Srbije u noći između četvrtka i petka usvojen je i proglašen Zakon o sprovođenju ustava, kojim se utvrđuje da će predsednik Srbije raspisati parlamentarne izbore tako da se održe najranije u roku od 60 a najkasnije u roku od 120 dana od dana stupanja zakona na snagu.

Predsednički, pokrajinski i lokalni izbori trebalo bi da budu raspisani do 31. decembra 2007. godine, odnosno nakasnije 60 dana od stupanja na snagu sistemskih zakona. U slučaju predsedničkih izbora, reč je o zakonima kojim se uređuju položaj i izbori za predsednika Republike, odbrana i Vojska Srbije, spoljni poslovi i službe bezbednosti. Izbor predsednika Republike smatraće se prvim izborom, u smislu odredbe ustava da niko ne može više od dva puta da bude biran za predsednika Republike.

XS
SM
MD
LG