Linkovi

Predsednik Buš: Ima još dosta posla koji treba obaviti u sadašnjem sazivu Kongresa


Predsednik Buš se sastao sa liderima opozicionih demokrata koji su na izborima ove nedelje osvojili većinu u oba doma Kongresa. Predsednik Buš je izjavio da se sada ukazuje velika prilika da republikanci i demokrate pokažu Amerikancima da obe stranke podjednako brinu o budućnosti i da mogu da saradjuju.

“Izbori su završeni, ali problemi nisu nestali. Pružio sam uveravanja senatorima da ćemo saradjivati što tešnje možemo da bismo rešili zajedničke probleme.”

Predsednik Buš i potpredsednik Dik Čejni sastali su se u ovalnoj kancelariji sa liderima demokrata u Senatu, Herijem Ridom i Dikom Durbinom. Rid, za kojeg se očekuje da će biti lider senatske većine, izjavio je da je njihov razgovor bio veoma dobar.

“Izbori su završeni. Jedini način da se krene napred je putem dvostranačke saradnje i otvorenosti kako bi se došlo do rezultata. Nas četvorica smo se obavezali na to. To je ono što ćemo učiniti.”

Medjutim, predsednik Buš kaže da, pre nego što demokrate preuzmu kontrolu nad Kongresom u januaru, ima još dosta posla koji treba obaviti u sadašnjem sazivu Kongresa, uključujući zakone o budžetu, nadzoru nad teroristima i alternativnim izvorima energije. Buš takodje želi da zakonodavci odobre Sporazum o slobodnoj trgovini sa Vijetnamom i sporazum o saradnji sa Indijom u oblasti mirnodopskog korišćenja nuklearne tehnologije. Medjutim, dva ključna cilja predsednika Buša mogla bi da budu ugrožena.

Demokrate i dalje prete proceduralnim manevrima u vidu dugotrajnih debata kako bi blokirali zakon o prisluškivanju osoba osumnjičenih za veze sa teroristima, bez sudskog naloga. Predsednik Buš takodje želi da Senat trajno odobri postavljenje Džona Boltona za američkog ambasadora u UN pre kraja godine. I, mada se demokrate protive tom koraku, republikanski senator Linkoln Čejfi, koji je poražen na nedavnim izborima, mogao bi da blokira potvrdu Boltonove nominacije. Takav stav Čejfija, koji predsedava senatskim odborom u kojem se razmatra nominacija Boltona, kojeg je predsednik, inače, privremeno postavio svojim ukazom, verovatno bi sprečio da ona bude podneta na glasanje Senatu u punom sastavu.

XS
SM
MD
LG