Linkovi

Crna Gora dobila novu Vladu sa premijerom Željkom Šturanovićem


Crnogorski parlament izabrao je danas novu Vladu na čelu sa premijerom Željkom Šturanovićem. Potpredsjdnici su Gordana Đurović i Vujica Lazović, šef diplomatije Milan Roćen.

Vladu, koju su formirali Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija i Demokratska unija Albanaca, podržalo je 44 poslanika, 26 je bilo protiv, a četiri uzdržana. Pored vladajuće koalicije Šturanovićev kabinet su podržali i Hrvatska građanska inicijativa i Bošnjačka strank.

Protiv nove Vlade glasali su poslanici Srpske liste, Pokreta za promjene, Socijalističke narodne partije, Narodne stranke i Demokratske srpske stranke. Šturanović kabinet ima dva potpredsjednika i 14 ministara. Novi premijer je obećao da će Vlada biti posvećena ubrzavanju procesa evropskih integracija Crne Gore i nastavku dosadašnjih reformi. Zbog toga, rekao je Šturanović, nova Vlada će imati dva osnovna cilja:

‘’Prvi cilj je produžetak puta Crne Gore ka evropskim i evroatlanskim integracijama i mislim da je to nesporno. Drugi cilj je omogućavanje građanima Crne Gore da se osjećaju sigurnim u svojoj državi i da na bazi svog poštenog rada obezbijede kvalitetan život sebi i svojoj porodici’’.

On je istakao i da će nova crnogorska vlada biti partner svima koji žela da daju doprinos procesu evropskih integracija Crne Gore i zaključio da će u ime Vlade zahtijevati od svih zaštitu državnih interesa, kao prioritetni cilj, a ne da budemo uslužna Vlada prema bilo kome.

Nova Vlada Crne Gore ima 17 članova, četiri manje nego dosadašnja, dok je šest osoba prvi put u izvršnoj vlasti.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović smatra da će ova Vlada imati privilegiju da Crnu Goru približi EU:

“Uvjeren sam da ćemo na proljeće naredne godine potpisati Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji i zaista, ova Vlada ima rijetku privilegiju da ostvari kvalitetne efekte u bezbjednosnim integracijama, ali, očekujem prije svega, da obezbijedi bolji život našim građanima’’.

I dosadašnji premijer Milo Đukanović uvjeren je u uspjeh nove Vlade a to znači da će Crna Gora, na kraju narednog, četvorogodišnjeg mandata, biti na vratima EU, sa mnogo usvojenih evropskih standarda. Takođe, vjerujem da ćemo imati mnogo bolji životni standard koji će građanima Crne Gore obezbijediti poželjni osjećaj građanina Evrope u 21. vijeku’.

Stav opozicije sublimirao je u svojim očekivanjima od nove Vlade lider Srpske liste Andrija Mandić:

“Očigledno je da je ovo Vlada kontinuiteta i teško se može bilo šta od nje očekivati. Mi mislimo da će Vlada u suštini biti najogoljeniji servis raznih kriminalnih i tajkunskih struktura koje su djelovale i u prethodnom periodu u Crnoj Gori’’

Potpredsjdnici Vlade biće Gordana Đurović i Vujica Lazović, a šef diplomatije Milan Roćen.

XS
SM
MD
LG