Linkovi

Podsećanje na pet filmova koji su postavili nove standarde


Na petom mestu nalazi se film “Prohujalo sa vihorom”filmski klasik koji ne samo što je oborio sve rekorde već je I utro put drugim filmovima i autorima. Primer za to je glumica Heti Mekdenijel, koja je za ulogu Memi dobila Oskara za epizodnu ulogu I ako postala prva Afro-Amerikanka koja je osvojila tu prestižnu filmsku nagradu. Film koji je dobio Oskara za najbolji film trajao je više od 4 sata, što ga i danas čini najdužim filmom koji je dobio tu nagradu.


Na četvrtom mestu liste filmova koji su oborili rekorde nalazi se trilogija “Gospodar prstenova”. Budući da su sva tri filma snimana bez pause, snimanje je ukupno trajalo 274 dana, izjednačivši record koji je postavio film iz 1979. “Apokalipsa danas” Drugi film iz trilogije postao je film koji je najbrže postigao zaradu od jedne milijarde dolara. Za samo 9 Nedelja i 4 dana prikazivanja “Gospodar prstenova – Dve kule” postao je najbrži, i tek drugi film u istoriji koji je dostigao tu magičnu cifru. Takodje je postao deo male grupe filmova koji su prve nedelje prikazivanja zaradili više od 100 miliona, a do 12. dana već je doneo profit od 200 miliona. Treći deo, “Povratak kralja”, oborio je rekorde kada je osvojio Oskare u svih 11 kategorija u kojima je nominovan.

Treće mesto na Sinemanija listi zauzima “Titanik”, film sa najvećom zaradom svih vremena. Bio je to prvi film koji je zaradio milijardu dolara prikazivanjem u svetskim bioskopima. This record-breaking film became the first ever to take 1 billion at the international box office. Neverovatna zarada ovog filma objašnjena je njegovom privlačnošću za različite slojeve publike, što se odražava I u nagradama koje je osvojio. “Titanik” je postao prvi film koji je osvojio i Oskara i MTV filmsku nagradu za najbolji film. Zajedno sa III delom “Gospodara prstenova” i “Benom Hurom”, “Titanik” je jedan od tri filma koja su osvojila 11 Oskara.

Na drugom mestu je film “Spajdermen”. 2002. ovaj film je dostigao zaradu od sto miliona dolara brže od bilo kojeg drugog filma u istoriji, za samo tri dana. Iako je taj rekord u medjuvremenu oboren, u vreme kada je postignut opšte mišljenje je bilo da će još jedan poduhvat tog tipa biti – nemoguć. Kada je nastavak Spajdermena objavljen 2004. film je oborio rekord za najveći profit prvog dana prikazivanja u sredu, umesto uobičajenog dana za premijere - petka. Film je zaradio preko 40 miliona dolara. Spajdermen II takodje je ostvario zaradu od 250 miliona dolara za rekordnih 12 dana.

Na prvom mestu se nalazi najveći hit proteklog leta “Pirati sa Kariba: Mrtvačeva škrinja”, “najsvežije” ostvarenje na Sinemanija listi filmova koji su oborili rekorde. Drugi deo trilogije “Pirata sa kariba”, iz 2006. prvog dana prikazivanja u SAD zaradio je rekordnih 55,5 miliona dolara. Prvog vikenda prikazivanja film je zaradio 135 miliona i tako oborio record Spajdermena i postao film koji je najbrže, za svega dva dana, ostvario profit od 100 dolara. Takodje je brže od bilo kojeg filma u istoriji zaradio 300 miliona dolara. Za 17 dana, nastavak Pirata sa kariba zaradio je više nego što je prvi film zaradio za čitavih šest meseci prikazivanja 2003. godine. Drugi deo – “Mrtvačeva škrinja” postao je tek treći film u istoriji koji je zaradio milijardu dolara na svetskim blagajnama, sledeći stope “Titanika” i trećeg dela Gospodara prstenova – Povratak kralja. Film je ostvario tako veliki uspeh da se vožnja u Diznijevom zabavnom parku po kojoj je prvobitno bio zasnovan, sada zasniva na samom filmu. Filmovi o karipskim gusarima pronašli su pravi kovčežić s blagom kada je reč o zaradi na blagajnama, i zato se ovaj film nalazi na vrhu Sinemanija top liste.


XS
SM
MD
LG