Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Zvanično priznanje poraza u Virdžiniji, a samim tim uspostavljanje demokratske kontrole i nad drugim domom američkog Kongresa jedna je od vodećih tema u današnjoj štampi. Druga je susret u Beloj kući predsednika Buša i najistaknutijih članova Kongresa iz redova demokrata, na kome je ratna sekira zakopana i uz široke osmehe proglašen početak nove ere saradnje. Medjuitim, većina listova bavi se i nagadjanjima ko će zauzeti koje pozicije i kako bi dve stranke mogle da nadju zajednički jezik u mnogim gorućim problemima - od Iraka do socijalnog osiguranja.

Kako rat u Iraku ne ide kako treba, piše Vašington post, i kako su demokrate osvojile Kongres, predsednik Buš, koji se nekada posebno trudio da ne traži savete od svog oca, bivšeg predsednika, sada se obraća ključnim veteranima iz očeve administracije. Dan posle izbora imenovao je bivšeg direktora CIE Roberta Gejtsa za novog šefa Pentagona. Istovremeno, polaže velike nade u stručni tim, pod vodjstvom bivšeg državnog sekretara Džejmsa Bejkera, da mu kaže gde je izlaz iz iračkog košmara.

List Kriščen sajens monitor kaže da će, ako bude potvrdjen, novi sekretar za odbranu Robert Gejts verovatno upravljati Pentagonom sa više takta i manje sukoba nego njegov prethodnik. Vešt u izgradnji konsenzusa i prilagodjavanju na postojeće uslove, Gejts bi mogao lakše da sprovede promenu kursa u Iraku nego Donald Ramsfeld. Kako u ovom trenutku izgleda, kaže Kriščen sajens monitor, administracija je otvorenija za sveža gledišta o Iraku nego bilo kada od svrgavanja Sadama Huseina sa vlasti.

Što se tiče verovatnog novog spikera Predstavničkog doma, Nensi Pelosi, list Dalas morning njuz podseća da će ona na tom položaju biti treća najuticajnija ličnost u politici - odmah posle predsednika i potpredsednika. Ali to ne znači da ona služi predsedniku, niti da kod njega mora da odlazi - kako kaže list - ”sa kapom u ruci.“ List Pitsburg post gazet dodaje da će uspeh demokrata u velikoj meri zavisiti od saradnje izmedju Nensi Pelosi i budućeg vodje demokratske većine u Senatu - Harija Rida.

XS
SM
MD
LG