Linkovi

Sedam američkih država zabranilo homoseksualne brakove


Sedam država, od Virdžinije do Viskonsina, glasalo je da se izmenom državnog ustava zabrane homoseksualni brakovi, ali su birači u Arizoni odbacili sličnu meru. Stanovnici ove jugozapadne države, koji su na glasačkom listiću imali 19 pitanja, prihvatili su predloge da engleski postane zvanični jezik i da se onemogući pružanje državnih usluga ilegalnim imigrantima. Oni međutim nisu prihvatili predlog da se na svakim opštim izborima, jednom nasumice izvučenom biraču dodeli nagrada od milion dolara.

Birači u Južnoj Dakoti odbacili su predlog da se zabrani abortus, i meru koja bi sudijama oduzela imunitet, odnosno omogućaila ljudima da ih tuže zbog presuda koje su doneli. Šest država usvojilo je predlog da se poveća minimalna cena rada, a Mičigen je odbacio predlog da se državni univerziteti prilikom upisa studenata rukovode njihovom rasnom pripadnošću. Kalifornija je zabranila seksualnim prestupnicima da žive na 600 metara i bliže od škola ili parkova. Ta mera je poznata kao Džesikin zakon, nazvan po devetogodišnjoj Džesiki Lunford, koja je prošle godine oteta i ubijena na Floridi. Otac pokojne devojčice rekao je TV mreži NBC da su ga tuga i bol naveli da pomogne drugoj deci.

«Ne možete samo da sedite i kukate za nečim što ne možete da promenite. Morate da uzvratite», rekao je Lunsford.

Stanovnici Kalifornije takođe su odobrili mere za obnovu državnih puteva i brana, pre svega nasipa duž reke Sakramento. Odbacili su međutim predlog da se napravi fond od četiri milijarde dolara kojim bi se promovisali izvori alternativne energije. Taj predlog bi takođe doveo do novih poreza za proizvođače nafte.

Ohajo i Arizona usvojili su zabranu pušenja na javnim mestima, Arizona i Južna Dakota povećali porez na duvan, ali birači u Mizuriju i Kaliforniji nisu pristali na povećanje poreza na cigarete. Nevada i Kolorado odbacili su predlog da se legalizuje posed manjih količina marihuane, a čak devet država usvojile su mere kojim se vladi zabranjuje da oduzima građanima njihovo zemljište kako bi privatni investitori gradili na njemu.

Birači u Mizuriju odobrili su istraživanja u kojima se koriste embrionalne matične ćelije, meru koju je podržao poznati holivudski glumac Majkl Džej Foks. Foks pati od Parkinsonove bolesti i kako kaže, to eksperimentalno istraživanje pruža nadu ljudima kao što je on.

XS
SM
MD
LG