Linkovi

Postizborne promene političke klime u Vašingtonu


Seizmički udari izazvani pobedama Demokratske stranke, na srednjoročnim delimičnim izborima za američki Kongres, nastavljaju da potresaju Vašington. Predsednik Buš je objavio smenjivanje sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda, dok se demokrate zalažu za nov pristup ratu u Iraku.

Pošto su demokrate preuzele kontrolu nad Predstavničkim domom, prvi put od 1994. godine, lider demokrata u tom domu, Nensi Pelosi, jasno je predočila da će se njena stranka založiti za nov pristup Iraku:

”Ne smemo da nastavimo ovom katastrofalnom stazom, pa se nadamo da ćemo moći da saradjujemo sa predsednikom u nalaženjuu novog pristupa rešavanju iračkog problema.“

Predsednik Buš se složio sa potrebom, kako je rekao, nove perspektive ka Iraku, i na konferenciji za novinare objavio da smenjuje sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda, koji je već odavno meta napada demokrata u vezi sa iračkom politikom administracije. Na njegovo mesto imenovan je bivši direktor CIE, Robert Gejts. Ali predsednik se potrudio da odbaci svaki nagoveštaj neke krupne promene u Iraku, rekavši da je spreman da saradjuje sa demokratama ako dele njegov krajnji cilj:

”Neki od komentara koje sam čitao kažu da nam je potreban nov pristup ako želimo da uspemo. Tu ima mesta za dodirne tačke. Ako je cilj uspeh, onda možemo da radimo zajedno. Ali, ako je cilj da izadjemo iz Iraka bez obzira na sve - onda će saradnja biti teška.“

Obe stranke priznaju da je nezadovoljstvo javnosti zbog rata u Iraku bilo najvažniji činilac pobede demokrata. Analitičar Lari Sabato je šef Centra za politiku, pri Univerzitetu države Virdžinije:

”Ovo je vrlo značajna pobeda za demokrate, koju su zaslužili napornim radom. Ali pobedu im je olakšao predsednik Buš, svojom nepopularnošću, kao i nepopularnost rata u Iraku.“

Mnogi stručnjaci predvidjaju da će predsednik i demokrate teško nalaziti zajednički jezik. Džon Fortier je dugogodišnji posmatrač američke politike u institutu Ameriken enterprajz:

”Mislim da je velika slika promena tona. Demokrate i neke nezavisne grupe iznosiće razne alternative i možda vršiti veliki pritisak na predsednika. Ali, on je vrhovni komandant i ima znatan uticaj na spoljnu politiku. Videćemo da li će prihvatiti savete i značajno menjati kurs ili će promene biti male.“

Demokrate će takodje biti suočene sa izazovima, uključujući ubedjivanje glasača da mogu da se porede sa republikancima na zadacima čuvanja nacionalne bezbednosti.

XS
SM
MD
LG