Linkovi

General Vord podržava članstvo Crne Gore u Partnerstvu za mir


Crnogorski predsjednik Filip Vujanović očekuje da će reforme Vojske Crne Gore biti valorizovane ulaskom u NATO program Partnersto za mir. On je to danas u Podgorici prenio zamjeniku komandanta Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država za Evropu generalu Vilijamu Vardu, saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore.

Vujanović je obrazložio strategiju i sadržaj reformi Vojske Crne Gore, naglašavajući značaj njihovog nastavka i intenziviranja, te očekivanje da će se one valorizovati ulaskom u Partnerstvo za mir.

Pozitivno ocjenjujući reformu crnogorske vojske, general Vord je predsjedniku Vujanoviću iskazao uvjerenje da će Crna Gora na samitu NATO-a u Rigi postati član Partnerstva za mir, kaže se u saopštenju.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Jovan Lakčević rekao je da je cilj Crne Gore prijem u NATO, što pored velike volje, želje i trpeljivosti koju vojnici pokazuju, podrazumijeva i tehničku opremljenost.

Nakon razgovora sa zamjenikom komandanta Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država za Evropu Vilijemom Vordom, Lakčević je na konferenciji za novinare kazao da se »VCG, poslije dugogodišnjeg tehničkog zastoja, mora svijetu pokazati u dobrom svijetlu«.

»Crna Gora je napravila modernu, organizovanu, brojno malu ali sposobnu vojsku, koja će predstavljati sigurnost u domaćem okruženju i ambasadora zemlje u međunarodnim misijama za borbu protiv globalnog terorizma i očuvanja mira u svijetu«, rekao je on.

Lakčević je dodao da je prema tome razumljiva želja Crne Gore da u Rigi bude primljena u Partnerstvo za mir.

Prema njegovim riječima, značaj koji SAD i Vojska te zemlje daju Crnoj Gori, što je rezultiralo posjetama na visokom nivou, dokaz su važne uloge koju Crna Gora kao država i VCG imaju u regionu.

»Mi smo na putu reformi i transformacije VCG za strateškog partnera izabrali SAD, odnosno njihovu Vojsku. Nakon uspostavljanja kancelarije Vojnog atašea SAD u Crnoj Gori, naši kontakti, savjeti i uzajamna razmjena informacija su svakodnevni«, kazao je Lakčević.

Vord je kazao da je cilj njegove posjete da se utvrde detalji i mjere koje će pomoći VCG da postane profesionalna, disciplinovana, obučena i sposobna snaga.

»To Crna Gora zaslužuje, i siguran sam da će ona biti primjer stabilnosti u regionu i značajan partner u globalnim mirovnim operacijama, kao i ostale manje zemlje u Evropi«, rekao je on.

Vord je naglasio da SAD snažno podržavaju napore Crne Gore da pristupi Partnerstvu za mir, kao i buduće integracije u druge evroatlanske bezbjednosne strukture.

Zamjenik komandanta Evropske komande američkih snaga, general Viliam Vord razgovarao je i sa glavnim savjetnikom za politička i vojna pitanja crnogorskog premijera Milanom Roćenom. Razgovoru su prisustvovali crnogorski ministar Boro Vučinić i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, general Jovan Lakčević.

XS
SM
MD
LG