Linkovi

Predsjednik Džordž Buš prihvatio ostavku sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda


Na konferenciji za novinare, na kojoj je kao lider Republikanaca prihvatio odgovornost za neuspjeh stranke na jučerašnjim izborima za Kongres, najavljujući da će sa demokratskim liderima u zakonodavnoj vlasti pokušati da u preostale dvije godine mandata nađe zajednički jezik, predsjednik Buš je obznanio prvu posljedicu izbornog poraza:

"Sekretar Donald Ramsfeld i ja smo se saglasili da je doslo vrijeme za promjenu na čelu Pentagona".

Predsjednik Buš je signalizirao volju za kompromis sa novom zakonodavnom većinom, ali rekao da ne treba očekivati dramatičnu promjenu politike prema Iraku:

"I ja bih volio da se nasi vojnici vrate kucama, ali samo kao pobjednici".

Predsjednik je rekao da vjeruje da je Irak imao mnogo uticaja na izbore, ali da su uticali i drugi faktori. Buš je posebno ukazao da su brojni skandali i krsenje etickih principa presudili u nekim tijesnim izbornim trkama kao sto su eticki principi.

Predsjednik je uz zahvalnost Ramsfeldu koga je nazvao patriotom koji je časno služio svojoj zemlji”, rekao da će za novog sekretara za odbranu predložiti Boba Gejtsa, bivšeg direktora CIA. Ako bude potvrđen u Senatu, Gejts će u Pentagon donijeti 25 godina iskustva rada u sektoru nacionalne odbrane, kazao je Buš.

Dodao je i da će novi sekretar za odbranu unijeti svježu perspektivu i ideje kako da se dođe do uspjeha u Iraku.

Predsjednik je odgovarajući na novinarska pitanja rekao da se rat u Iraku bitno razlikuje od konflikta u Vijetnamu i da loš rezultat na izborima za kongresa neće promijeniti njegov stav da Amerika neće unaprijed utvrditi rok za povlačenje iz Iraka.

Predsjednik je ponovio da će potpredsjednik Čejni ostati na funkciji do kraja mandata, a na pitanje zbog čega je promijenio stav od prije svega nekoliko dana – da će na funkcijama ostati ui čejni i Ramsfeld Buš je odgovorio

“To sam rekao jer nisam zelio da objavom tako krupne odluke u poslejdnjim danima kampanje, uticem na izborni rezultat”.

XS
SM
MD
LG