Linkovi

Evropska komisija predstavila izvještaj o Zapadnom Balkanu


Izještaj Evropske komisije o progresu država Zapadnog Balkana jasno ukazuje - Srbija jeste na;ilila značajan napredak u ukupnom razvoju i refomama, tehnički lako vodeći dosadašnji tok pregovora sa Briselom. Medjutim, za njihpov nastavak je neophodna puna sradnja sa Hagom što će, kada se pregovori zaključi, kako kaže komesar Oli Rehn, otvoriti ogromni potencijal zemlje.Evropski zvaničnici su posredno priznali - ključne stavke ovogodišnjeg izvještaja o progresu potencijalnih balkanskih kandidata i Turske su ble sama Turska i Srbija. Beogradu je, nakon konsultacija koje su trajale do samog objavljivanja izvještaja, komesar za proširenje, Olli Rehn, poručio da od njega očekuje što skorije uklanjanje "haške prepreke", što će otvoriti prostor za brzo zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"U Srbiji je bilo ohrabrujućih pomaka naprijed- odvajanje od Crne Gore je proteklo mirno, popravila se makro-ekonoska stiuacija i Srbija je pokazala da posjeduje značajne kapacitete svojih institucija. To pokazuje da Srbija zaista ima potencijal da dostigne ostatak regiona na putu prema Evrope, onda kada ispuni uslove postavljene od strane Haskog suda".

Izvještaj Komisije ukazuje i na zamjerke novom ustavu, posebno u dijelu koji se tiče nezavisnosti sudstva. Zatim, mora se više učiniti u borbi protiv korupcije, kao što mora ojačati i civilna kontrola nad oružanim snagama. Brisel , uz ovo, od Breograda očekuje krajnje konstruktivan stav u procesu rješavanja kosovske budućnosti, kaže Oli Ren.

"Da, očekujemo da Srbija zauzme konstruktivan pristup pregovorima o budućem statusu Kosova i vjerujem da se sada obični gradjani i srpski lideri manje fokusiraju na nacionalističku prošlost a mnogo više na evropsku budućnost. To je najbolje za Srbiju, Zapadni Balkan i Evropsku uniju".

Kada je riječ o Crnoj Gori, konstatuje se da je za tu zemlju, sa kojom su krajem septembra započeli pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruzivanju, ključni izazov nadogradnja administrativnih kapaciteta, sprovodjenje reformi i prilagodjavanje evropskim standardima, te borba protiv organizovang riinala i korupcije.

U svom osvrtu na evropske perspetive regiona, komesar Rehn je proces pridruživanja sa EU uporedio prije sa Orient Ekspresom nego sa super-brzim Eurostarom- voz napreduje polako, ali se posebna pažnja posvećuje kvalitetu vožnje i putnicima, zaključio je evropski komesar.

XS
SM
MD
LG