Linkovi

Željko Šturanović predočio program nove crnogorske vlade


Crna Gora je rešavanjem državnog pitanja stvorila uslove da objedini sve potencijale i da se svi politički činioci i strukture usmere na zajedničku perspektivu njenog daljeg evropskog puta, rekao je danas, u ekspozeu o programu vlade, mandatar Željko Šturanović. Rasprava o ekspozeu, kako javlja Nebojša Redžić, nastavlja se u četvrtak.

Željko Šturanović je istakao da je programsko djelovanje nove Vlade značajno definisano efikasnom implementacijom budućeg Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i dinamiziranjem procesa pristupanja EU.

“Bićemo angažovani i na stvaranju pretpostavki za efikasnu realizaciju druge zahtjevnije etape našeg pristupanja EU. To jeste ambiciozno ali realno ostvarljivo”, kazao je Šturanović.

On je najavio da će Vlada energično raditi na daljoj reformi državne uprave i učvršćivanju profesionalnog i nepristrasnog sudskog sistema, bez čega se ne može govoriti o dinamičnom razvoju niti približavanju EU.

To su ključne poluge razvoja. Zbog toga je jačanje njihovog kapaciteta u skladu sa principima demokratije i vladavine prava esencijalno za ostvarivanje našeg strateškog nacionalnog cilja – pune integracije u EU i evro-atlantske strukture”, kazao je Šturanović.

Šturanović je istakao da će Vlada nastaviti sa demokratskom reformom policije, radi jačanja profesionalizma, odgovornosti i transparentnosti, kao i intenzivirati mjere za prevenciju i suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala.

Prema njegovim riječima, paralelno sa pristupanjem EU odvijaće se integracija Crne Gore u evro-atlansku zajednicu, članstvom u programu Partnerstvo za mir i NATO-u.

Šturanović je rekao da na ovom putu ključnu ulogu ima regulisanje članstva Crne Gore u Savjetu Evrope, ‘’početkom naredne godine”, i efikasno ispunjavanje obaveza, posebno u dijelu zaštite ljudskih prava i sloboda i prava manjina.

Mandatar za sastav crnogorske vlade Željko Šturanović predložio je personalni sastav svog kabineta u kojem će biti dva potpredsjednika i 14 ministara.

U prvoj reakciji na ekspoze mandatara, predsjednik PzP Nebojša Medojević tvrdi da ova Vlada neće imati alibi za neuspjehe:

Dobrilo Dedeic, predstavnik Srpske liste kaže da je ekspoze ipak samo papir koji sadrži uopštene stavke.

Srpska lista, saopštio je njen lider Andrija Mandić, neće dati uobičajenih 100 dana novoj vladi, već će početi da je kritikuje već od sjutra.

XS
SM
MD
LG