Linkovi

Vrhovni sud se sprema za raspravu o spornom pitanju abortusa


U pitanju su dva slučaja u kojima se dovodi u pitanje ograničavanje prava na abortus koje je Kongres pod kontrolom republikanaca odobrio 2003.

Tim zakonom se dovodi u pitanje zabrana procedure koju protivnici zovu ”abortus u poodmaklom stadijumu trudnoće“. Vrhovni sud će saslušati usmene argumente u dva slučaja u kojima se osporava ustavnost zabrane te procedure. Pristalice prava na abortus kažu da bi taj zakon trebalo ukinuti, jer Kongres nije imao u vidu izuzeće u slučajevima kada je zdravlje žene u opasnosti ukoliko ne bude podvrgnuta toj proceduri. Protivnici te procedure traže da Vrhovni sud podrži kongresnu zabranu takozvanog ”abortusa u poodmaklom stadijumu trudnoće“, kaže Helen Alvare, profesorka prava na Katoličkom univerzitetu u Vašingtonu.

”Svi vide da zbog prirode te procedure, nejako, malo ljudsko biće, koje majka tek što nije rodila, umire pred svima nama.“

Nekoliko nižih federalnih sudova je ukinulo zabranu abortusa u kasnijem stadijumu trudnoće, obrazloživši to odsustvom izuzeća u slučaju opasnosti po zdravlje majke. Jedan federalni apelacioni sud je stao na stanovište da je taj zakon suviše nejasan i da bi mogao biti iskorišćen za zabranu drugih procedura prekida trudnoće, koje su sada legalne. Pristalice prava na abortus gledaju na ovaj slučaj kao na ključni test za Vrhovni sud koji sada ima dva nova člana koje je imenovao predsednik Buš, predsedavajućeg Džona Robertsa i sudiju Semjuela Alita. Sudija Alito je zamenio penzionisanog sudiju Sandru Dej O Konor koja je godinama bila pouzdani pobornik prava na abortus u Vrhovnom sudu. Nensi Nortap je na čelu Centra za reproduktivna prava, vodeće organizacije koja zagovara pravo na abortus.

”Vrhovni sud bi u ovom slučaju trebalo da uputi jasnu poruku Kongresu da potvrđuje prethodno rešene slučajeve, posebno zakon donet pre 30 godina u slučaju Ro protiv Vejda, kojim je ustanovljeno da zdravlje žene u drugom stanju ne može biti podređeno protivljenju abortusu.“

Vrhovni sud je 1973, u slučaju Ro protiv Vejda, stao na stanovište da žena ima ustavno pravo da prekine trudnoću. Međutim, isti sud je otada proširio ovlašćenja pojedinih država da regulišu pitanje abortusa, sve dok to, prema navodima Vrhovnog suda, ne postane neprikladna smetnja za ostvarenje prava žene na abortus. Očekuje se da Vrhovni sud donese odluku o ustavnosti abortusa u poodmakloj trudnoći početkom naredne godine.

XS
SM
MD
LG