Linkovi

48. godišnja Međunarodna izložba konja u Vašingtonu


Ta manifestacija se smatra jednim od glavnih jahačkih događaja, na kojem se konji i jahači iz svih delova sveta nadmeću za pobedničku titulu i novac koji ide uz nju.

Svakog oktobra, Vašington tokom jedne nedelje postaje svetska jahačka prestonica u kojoj se okupljaju neki od najčuvenijih konja i jahača na svetu, kako kaže Mejson Felps, portparol Međunarodne izložbe konja.

«Ova izložba se održava već 48 godina, sada je ovde u Verajzon centru u cenru grada i ovo nam je verovatno najveća i najbolja godina. Prodaja karata se veoma uvećala», kaže Felps.

Petodnevna manifestacija obuhvata skakanje preko prepona i nadmetanje u lovačkom jahanju, sa dramatičnom demonstracijom jahačkog umeća. Ove godine je organizovan i Pozivni šampionat u dresuri, na kojem će se nadmetati četiri najveća takmaca u Severnoj Americi. Dresura je olimpijska disciplina u kojoj konj i jahač izvode složene pokrete, koji se često opisuju kao balet na konjima. Na dvodnevnom nadmetanju su pobedili dvostruka olimpijka iz Kanade, Ešli Holcer i njen konj «Pop art».

«Imali smo olimpijske sudije i njihov dolazak na ovakvu manifestaciju je sam po sebi spektakularan», kaže ona.

Kortni King je osvojila drugo mesto, samo nekolijko nedelja posle pobede na prestižnoj Izložbi dresure u Dejvonu u Pensilvaniji. Ona kaže da je zadovoljna nastupom, bez obzira što je njen konj, Ajdokus, bio umoran posle tog takmičenja.

«Bila sam zaista srećna. On je uspeo. To nije bilo njegovo najsavršenije izvođenje, ali je obavio svoj posao i izveo vežbu čisto, tako da sam bila oduševljena», kaže Kortni King.

Ešli Holcer objašnjava da su nadmetanja poput ovog u Vašingtonu, za jahače svetske klase u stvari odskočnica za veće nagrade, kao što je mesto na Olimpijadi 2008.

«Olimpijada je velika stvar. Kvalifikovati se za Olimpijadu i nadmetati se na Igrama, zaista je ostvarenje sna i dobiti priliku za to - meni bi to mogla da bude treća - bilo bi stvarno spektakularno, tako da neprekidno mislim na to», kaže šampionka.

Pet stotina jahača na ovogodišnjoj izložbi se nadmetalo isključivo po pozivu. Takmičari se kvalifikuju za ovo nadmetanje na kraju godine na osnovu broja bodova koje prikupe tokom godine. Bez obzira što jahači privlače najveću pažnju, Kent Farington, jedan od vrhunskih preponaša, kaže da je za opstanak u konkurenciji neophodan tim.

«Tu se radi o konjima koje treba da jašim, tako da je važno da budem okružen dobrim svetom, ljudima koji se brinu o konjima, dobrim veterinarima, dobrim potkivačima… Ima mnogo faktora koji utiču na nastup na ovom nivou», kaže Farington.

Bez obzira što takmičenje na ovom nivou može da bude veoma naporno, većina takmičara kaže da je ukupni dobitak, od rada sa konjima do drugarstva koje se formira na ovakvim manifestacijama, vredan truda.

XS
SM
MD
LG