Linkovi

Biljni preparati postaju sve popularniji u Sjedinjenim državama


Kantarion kao antidepresiv, bijeli luk za zdravlje srca, a kineska paprat protiv Alchaimerove bolesti - samo su neki od biljnih preparata koji postaju sve popularniji u Sjedinjenim državama.

Njihova prodaja je postala veliki biznis, a Amerikanci su samo prošle godine potrošili vise od 20 milijardi dolara na alternativnu terapiju. Sada je u toku velika polemika o stvarnoj delotvornosti tih preparata i američka vlada ulaže sve više u israživanja kako bi se detaljno utvrdili efekti alternativnih medicinskih preparata.

Beli luk je jedan od važnijih začina u brojnim svetskim kuhinjama - a zagovornici upotrebe ove na svoj način aromatične biljke kažu da beli luk još pomaže u sprečavanju srčanih oboljenja. Džim Djuk iz apoteke Amazon već duže vreme zagovara alternativne terapije - upotrebom bilja i vitaminskih biljnih preparata:

«Preporučujem jedan češanj belog luka dnevno za one koji to mogu. Naravno, pod pretpostavkom da to čini i vaš partner, kaže u šali Džim Djuk ističući da je beli luk sam po sebi – apoteka, jer sadrži 12 komponenti koje snaže imunitet i doprinose boljem zdravlju.»

Amerikanci su, prema postojećim podacima, rekorderi kada je reč o upotrebi biljnih preparata. Koriste ih - ili kao zamenu za lekove koje im propisuju lekari, ili kao dodatak propisanoj terapiji. Na prvom Danu bilja organizovanom u Botaničkoj bašti, u neposrednoj blizini Kapitol Hila i zdanja Glasa Amerike, svedočili smo vrlo entuzijastičnoj promociji zdravstvenih svojstava biljnih preparata. Medjutim, ima i onih koji to kritikuju. Doktor Sid Vulf iz nevladine organizacije «Pablik Sitizen», koja štiti interese potrošača, kaže da ljudi ne bi smeli da budu naivni.

«Ako volite začinjenu hranu, beli luk je dobar. Problem je - ako se beli luk prodaje zato što navodno snižava holesterol ili sprečava srčani udar, jer za to jednostavno nema dokaza.»

NacionaIni Institut za zdravlje je, od kada je sproveo svoja prva ispitivanja 1999. godine, utrostručio budžet za istraživanje alternativnih terapija, uključujući biljne preparate. Institut je u protekloj godini potrošio više od 300 miliona dolara, testirajući uspešnost takozvane komplementarne medicina.

Na primer: Na Univerzitetu države Severne Karoline u toku ispitivanje dejstva kineske paprati u liječenju Alchajmerove bolesti. Džim Djuk je ubeđen da će istraživanja dokazati da biljni preparati pozitivno deluju.

Sve je više dokaza da supstance na bazi bilja deluju. Očekujemo da se ti dokazi objave. Na primer, čuli smo za Koks 2 (Cox-2) inhibitore, ali je slabo je ko čuo o prirodnim Koks 2 inhibitorima koji deluju isto», kaže Djuk.

Koks-2 inhibitori su veoma skupi medikamenti koji se izdaju na recept, za lečenje artritisa; neki veruju da indijski šafran i đumbir imaju slična dejstva. Međutim, doktor Sid Vulf tvrdi da istraživanja nisu dala nikakve rezultate koji govore u prilog dejstvu đumbira.

«Vladine agencije rade sve više testova i sve više se ispostavlja da je efekat određenih biljnih preparata ravan nuli. Štaviše, neke su štetne, pa se postavlja pitanje ekonomske prevare potrošača», kaže Vulf.

Promoteri biljnih preparata nisu sa tim saglasini. Jedna od njih je i doktorka Robin Di Paskvale sa Instituta Bastir Univerziteta u Sijetlu, na kome se sprovode specijalistički testovi. Ona kaže da će se – ako se eksperimenti sprovode adekvatno – lako utvrditi da biljni preparati pozitivno deluju. Ona trenutno testira dejstvo ehinacee, pourpurnog cveta koji navodno jača imunitet i sprečava prehlade.

"Prvi nivo istraživanja moga bi da bude farmakološki, pri čemu samo izdvajamo ekstrakte da bi odredili koje komponente želimo da merimo. Istinsko istraživanje je kliničko – jer se tada efekat testira na stvarnim pacijentima. Problem sa ehinaceom je to što je urađeno mnogo studija koje nisu bile dobro pripremljene, ljudima nije davana potrebna količina, ili nije korištena prava biljka ili pak nisu korištene adekvatne vrste biljke. Sada je potrebno korigovati te probleme kako bi se utvrdilo istinsko, kliničko dejstvo tih sastojaka», kaže Robin Dipaskvale.

Dok se debata u vezi sa terapijom biljnim preparatima nastavlja, eksperti kažu da je u svakom slučaju uvek poželjno konsultovati lekara. U suprotnom, svaka terapija mogla bi da ima neželjen efekat.

XS
SM
MD
LG