Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Gotovo je izlišno reći da su prve stranice današnjih izdanja potpuno posvećene delimičnim izborima za Kongres i drugim, lokalnim izborima, koji se održavaju u isto vreme.

Većina izveštaja odnosi se na blagi uspon popularnosti Republikanske stranke u poslednjim anketama, kao i na završnice lokalnih predizbornih kampanja. Vašington post ističe da rat u Iraku ostaje najvažnije pitanje, Vašington tajms kaže da bi demokrate ipak mogle da osvoje manje mesta u Kongresu, dok Čikago tribjun jednostano zaključuje da birači sada imaju poslednju reč.

Što se tiče drugih tema, list Indijanapolis star upozorava da, iako se približava praznik Dan zahvalnosti, dobrotvornim organizacijama nedostaju i novac i hrana. Po tradiciji, Amerikanci za taj praznik obezbedjuju siromašnima bogatiju od obične večere. Direktori dobrotvornih organizacija već su počeli da naručuju ćurke, hleb od kukuruznog brašna i pire od krompira, ali kažu da za sada još nemaju novac da to plate. Indijanapolis star piše da su ovogodišnji dobrotvorni prilozi za 15 odsto manji od prošlogodišnjih, ali da se organizacije ipak nadaju da će do praznika prikupiti dovoljno novca.

Njujork tajms donosi reportažu o jučerašnjem neuspelom pokušaju tegljenja nosača aviona Intrepid od njujorške luke do obližnjeg doka, gde bi trebalo da bude podvrgnut dvogodišnjem remontu. Ovaj brod-veteran iz Drugog svetskog rata pretvoren je u muzej i već 25 godina je usidren na jednom mestu, gde privlači ogroman broj turista. Njujork tajms kaže da su snažni remorkeri uspeli da pomere Intrepid svega 4 metra pre nego što se zaglavio u rečnom blatu. Stručnjaci sada razmatraju kako bi mogli da reše ovaj problem.

Na kraju, list Honolulu advertajzer piše o bratu i sestri, srednjoškolcima iz jedne gimnazije u Honoluluu, koji su napisali kompjuterski program za identifikaciju raka u uzorcima tkiva. Lusija i Filip Mokc smislili su kako da, uz pomoć kompjutera, učine ćelije raka vidljivijim na fotografskim snimcima uzoraka tkiva. Honolulu advertajzer kaže da je tačnost programa procenjena na 71 odsto, što je slično sa tačnošću mnogo skupljih, kliničkih dijagnoza. Brat i sestra pronalazači podeliće stipendiju od 6 hiljada dolara.

XS
SM
MD
LG